Hlavní obsah

Nové knihy - Charles Bukowski, Yann Martel i Vojtěch Steklač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na knižních regálech se právě objevila posmrtně sebraná sbírka básní Charlese Bukowskeho Tvrdej chleba, kniha kanadského spisovatele Yanna Martela Beatrice a Vergilius a pro mladší generaci je tu nový detektivní případ kanceláře HUKLOR od Vojtěcha Steklače.

Článek

Charles Bukowski: Tvrdej chleba

Sbírku Tvrdej chleba tvoří posmrtně sebrané básně, napsané nedlouho před smrtí autora v roce 1994. Charles Bukowski zde s typickým nadhledem a ironií přemítá o umění, s něhou vzpomíná na své první kurvy a medituje nad poslední sklenkou vína před chemoterapií. V agónii zahazuje masku drsňáka a kvílí bolestí, chechtá se v plamenech a prohrává nejen na dostizích, neboť zas a znova sází na špatné ženy.

Jako málokdo umí v básni zastavit čas a jeho upřímnost je sebezničující: Když si vyřizuje účty s ostatními básníky, vyslovuje zároveň ortel sám nad sebou, neboť „je snad něco horšího než být tvorem, jehož smyslem života je psát poezii?"

Argo, překlad Bob Hýsek, 132 str., váz., 238 Kč

Pascal Mercier: Noční vlak do Lisabonu

Za pseudonymem Pascal Mercier se skrývá švýcarský autor a filozof Peter Bieri. Jeho román Noční vlak do Lisabonu se stal jednou z největších literárních senzací posledních let.

Hrdina románu Raimund Gregorius je profesorem starých jazyků na gymnáziu v Bernu. Starší pán se svými návyky a zaběhlými rituály, od kterého nikdo nečeká. Jednoho dne se mu dostane do ruky kniha lékaře z Lisabonu, útlý svazek myšlenek a úvah. Gregoria zcela uchvátí a po pár přečtených kapitolách dojde k zásadnímu rozhodnutí: následujícího dne vyrazí do Lisabonu. Uniká tak každodenní rutině, zříká se závazků a vydává se pátrat po portugalském spisovateli jehož myšlenky mu nedají spát.

Albatros Media – Plus, překlad Eva Pátková, 448 str., váz., 349 Kč

Ricardo Liniers: Macanudo

Dílo Ricarda Linierse, nejslavnějšího argentinského komiksového tvůrce, je zatím pro české čtenáře neznámé. Jeho komiksy pravidelně uveřejňuje přední deník La Nación. Minipříběhy o citlivém robotovi, tučňácích, kocourovi Fellinim, stále se míjejících milencích, důstojných pánech v kloboucích a motýlcích a ostatních lidech kolem nevypovídají jen o současné Argentině, ale o nás všech na téže Zemi.

Příběhy Macanuda jsou plné křehké poetiky osamělých a absurdních životů v tvrdém velkoměstě. K lidem čím dál nelítostnější svět, v němž se mísí dětská nevinnost s ironií a absurditou dnešní doby, však Liniers ve svých akvarelech kreslí jemně, s něhou a typickým humorem.

Meander, překlad Markéta Pilátová, 96 str., váz., 268 Kč

Yann Martel: Beatrice a Vergilius

Kanadský spisovatel Yann Martel upoutal pozornost literární obce bestsellerem Pí a jeho život. Jeho nový román Beatrice a Vergilius opět vykazuje až překvapivě upřímné paralely Martelova života a jeho knižního hrdiny.

Hlavní postavou je spisovatel úspěšného románu Henry, kterému se nedaří s jeho další knihou. Věnuje se tedy amatérskému divadlu, své přítelkyni a čeká na narození potomka. Pak se do jeho života zaplete jeho jmenovec Henry, vycpávač zvířat, který ho poprosí o spolupráci při psaní alegorické divadelní hry o holokaustu. V té hře, již má rozpracovanou už čtyřicet let, o opičákovi a oslici, chce vylíčit své zážitky ze židovského ghetta v Krakově.

Argo, překlad Martin Mikolajek, 176 str., váz., 238 Kč

Vojtěch Steklač: Dvojčata v akci - Hořká vůně mandlí

Oblíbený autor dětských knih Vojtěch Steklač přichází s dalším zapeklitým případem Detektivní kanceláře HUKLOR.

Andrea a Martin - čtrnáctiletá dvojčata žijící na Starém Městě mají zajímavého koníčka - pátrání po pachatelích nekalých činů. Do jejich domu se přistěhovali detektivové na odpočinku Hugo a Kvído Lorencové, taky dvojčata. Společně obnovili Detektivní kancelář HUKLOR a luští jeden případ za druhým. Tentokrát mají opravdu nelehký úkol: vypátrat vraha nešťastné hraběnky Hauptvoglové.

Nakladatelství XYZ, váz., 208 str., 189 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám