Hlavní obsah

Kryštof Mucha: Předávání Zlatých glóbů byl neuvěřitelně dobrý i překvapivý večer

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Britský komik Ricky Gervais, který již podruhé uváděl předávání Zlatých glóbů, to napálil hned od první věty pěkně zostra. Řekl, že ještě zbývá pár lidí, které loni neurazil, a tak to hodlá letos napravit. A potom urazil snad úplně všechny," řekl ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Kryštof Mucha z Los Angeles.

Foto: Archiv, Právo

Kryštof Mucha, ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Článek

Již tradičně jste se zúčastnil předávání Zlatých glóbů. Jaký byl jejich letošní ročník?

Byl to neuvěřitelně dobrý večer. Britský komik Ricky Gervais, který ho již podruhé uváděl, to napálil hned od první věty pěkně zostra. Řekl, že ještě zbývá pár lidí, které loni neurazil, a tak to hodlá letos napravit. A potom urazil snad úplně všechny. Nenechal suchou nit na homosexuálech, Židech, samotných zahraničních novinářích, kteří o Zlatých glóbech rozhodují, ani na jednotlivých hercích a filmařích.

Třeba o snímku I Love You Phillip Morris, kde hrají Jim Carrey a Ewan McGregor, řekl, že dva heterosexuální herci v něm předstírají, že jsou homosexuálové, což je pravý opak toho, co dělají dva slavní scientologové, čímž narážel na spekulace o orientaci Toma Cruise a Johna Travolty.

Jak to publikum přijímalo?

Nejednoznačně. Ze začátku se sálem ozývalo dokonce hlasité bučení, někdy se pak lidé smáli, jindy reagovali rozpačitě. Gervais totiž pojmenoval velice přesně věci, které si všichni myslí, ale které se neříkají nahlas. A Američané sice mají smysl pro humor, ale jen do určité hranice.

Čtyři ceny včetně těch hlavních dostal film The Social Network. Bylo to překvapení?

Pro Američany ne, protože už dostal řadu cen předtím, ale pro Evropany to jisté překvapení bylo a pro mě osobně také. Když loni vyhrál Avatar, byl jsem zklamaný víc, ale přece jen – film Černá labuť, který byl hojně nominován také, považuji za skvělé dílo. Nakonec dostala z pěti nominací cenu jen Natalie Portmanová v hlavní roli.

Předávání cen údajně zastínilo obvinění členů pořadatelské Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu z korupce. Bylo to hodně výrazné?

Neměl jsem ten pocit. Mluvilo se o tom, že něco takového proběhlo, ale večer tím narušený nebyl. Ricky Gervais to jednou zmínil, ale že by to udílení cen dominovalo, se říct nedá.

Cenu Cecila B. DeMilleho za celoživotní dílo dostal nedávný host karlovarského festivalu Robert De Niro. Jak při přebírání působil?

Výtečně. Byl vynikající, jeho ocenění předcházel skvělý střihový film z jeho rolí a on sám si dělal legraci z toho, že tam dali jen ty úspěšné. A také z novinářů, když mluvil o tom, že v Americe nežijí, přijeli a zítra se zase rozjedou do svých zemí… Měl jsem radost, že jsme měli příležitost se s ním pozdravit.

Na Zlaté glóby jezdíte pravidelně s nyní nově jmenovaným uměleckým ředitelem karlovarského festivalu Karlem Ochem. Setkali jste se i s dalšími hollywoodskými hvězdami, které ve Varech byly nebo které byste rádi pozvali?

Jako vždy jsme jich potkali řadu a bylo to velmi příjemné. Na festival rádi vzpomínají, třeba Anette Beningová nám řekla, že by se ráda vrátila. Mluvili jsme i s mnohými z těch, s nimiž dlouhodobě jednáme, a znova potvrdili, že by rádi přijeli – je to ale vždycky otázka jejich časového vytížení a natáčecích plánů, takže slibovat v tuto chvíli nemohou ani oni natož my.

Reklama

Související témata:

Související články

Nominace na Zlaté glóby slibují boj na špici

Tři filmy vedou žebříček počtu nominací na Zlaté Glóby, které uděluje Sdružení zahraničního tisku v Hollywoodu a bývají považovány za předzvěst Oscarů. The...

Výběr článků

Načítám