Hlavní obsah

Desátý ročník Colours zahájí souboj balkánských dechovek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební souboj dvou těžkých vah world music zahájí 14. července jubilejní desátý ročník festivalu Colours of Ostrava. Na jednom pódiu společně stanou dvě nejlepší balkánské dechovky – Fanfare Ciocarlia z Rumunska a Boban i Marko Marković Orkestar ze Srbska. Obě kapely návštěvníkům festivalu představí unikátní společný projekt Balkan Brass Battle.

Článek

Koncert potrvá dvě hodiny a kapely se během něj budou vzájemně trumfovat o to, kdo hraje lépe, rychleji a divočeji. „Projekt Balkan Brass Battle přivádí vůbec poprvé na jedno pódium dvě nejslavnější balkánské dechovky. Jelikož ale žádná z nich nechce vystupovat jako první, tj. předskakovat tu druhou, vystupují najednou – celkem přes třiadvacet hudebníků v jeden moment,“ tvrdí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

„Tímto zahájením, které roztančí a rozjaří na úvod snad každého, navazujeme ať už na koncerty Gorana Bregoviće, který s Bobanem Markovićem spolupracoval, nebo na loňské divoké The Gypsy Queens and Kings,“  dodala Holušová.

La Shica, Navigators, Vltava a další

Kdo by se Fanfare Ciocarlia na Colours of Ostrava nemohl dočkat, má šanci je zažít i na samostatném koncertu 20. ledna v pražském Paláci Akropolis.

Kromě dvou nejslavnějších balkánských dechovek přibyla nově do programu Colours další dvě jména z oblasti world music, a to španělská zpěvačka La Shica, která kombinuje flamenco s hip hopem, funky, rockem a brazilskými rytmy, a Sam Karpienia z Francie. „Tento zpěvák, skladatel a především hráč na mandolu by mohl být klidně nástupcem kteréhokoliv středověkého trubadúra z francouzské Provence nebýt toho, že si svůj nástroj zapojil do zásuvky. S kolegou Danielem Gaglionem a perkusistou Mathieu Goustem svým divokým stylem připomínají Sonic Youth křížené se Speed Caravan,“ dodal mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Již dříve pořadatelé Colours potvrdili, že na festivalu vystoupí kapely Apollo 440, Blackfield a také zpěvák a skladatel Brendan Perry známý z kapely Dead Can Dance.

Z domácích kapel se pak mohou návštěvníci festivalu těšit třeba na 5P Luboše Pospíšila či kapely Divokej Bill, Navigators, Priessnitz, První hoře, Sto zvířat, Tata Bojs, Plastic People of the Universe, Traband, Už jsme doma, Vltavu a mnoho dalších kapel.

Festival Colours of Ostrava nabídne od 14. do 17. července 2011 na 16 scénách přes 160 kapel a interpretů, filmů, diskusí, workshopů či divadel. Čtyřdenní vstupenky se v současnosti prodávají za 1 390 korun. Více informací na www.colours.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám