Hlavní obsah

Brněnské galerie chystají islámské umění i českou tvorbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Expozice islámského umění a výstava českých malířů generace 90. let patří k hlavním lákadlům brněnských galerií pro rok 2011. Do svých sbírek islámského umění nechá Moravská galerie nahlédnout návštěvníky Uměleckoprůmyslového muzea.

Článek

Dílo malířů, kteří na scénu vstoupili v 90. letech, přiblíží ve své hlavní budově Dům umění města Brna ve spolupráci se soukromou Wannieck Gallery. Výstava o islámu začne v Uměleckoprůmyslovém muzeu v dubnu.

Příběhy tisíce a jedné noci

"Jejím prostřednictvím se přeneseme do Příběhů tisíce a jedné noci," uvedla mluvčí galerie Martina Vašková. Cílem projektu je vůbec poprvé v Česku souborně představit umělecké předměty z islámských zemí od Maroka přes Balkán, Blízký východ až po Írán. Součástí kolekce budou i díla evropských umělců inspirovaná Orientem.

90. léta v české kotlině

Na dosud málo zmapované pole vstoupí Dům umění města Brna a Wannieck Gallery výstavou o nových tvářích české malby v 90. letech. Podle výstavního plánu, jejž poskytla Barbora Antonová z Domu umění, je plánovaná expozice prvním podobně obsáhlým pokusem o výběr hlavních postav malířské tvorby této dekády.

Výstava, v níž nechybí Josef Bolf, Jiří Černický a Michal Pěchouček, v březnu zaplní Dům umění na Malinovského náměstí. Plynule tak naváže na představení české malby 80. let, které nyní lidé najdou ve Wannieck Gallery.

Sochy v ulicích i Plocha, hloubka, prostor

Některé významné události v životě brněnských galerií se v první polovině roku 2011 odehrají mimo kamenné výstavní síně. "Hlavní událostí příštího jara bude otevření nově zrekonstruované Jurkovičovy vily," uvedla za Moravskou galerii Vašková. Dům umění se zase připravuje na bienále Sochy v ulicích, díky kterému od června do srpna zaplní veřejná prostranství v Brně umělecká díla. V předběžném výběru jsou letos například díla Evy Koťátkové, Barbory Klímové a skupiny Rafani.

Moravská galerie pro milovníky výtvarného umění chystá také expozici Plocha, hloubka, prostor o perspektivních motivech a principech v umění. V Místodržitelském paláci se v březnu představí Viktor Kolář, dokumentární fotograf, jehož dílo je unikátním obrazem Ostravy, jejích proměn a obyvatel. Dům umění přiblíží tvorbu Pavla Korbičky, Lubomíra Typlta, skupiny Měkkohlaví, fotografa Vojtěcha Slámy a performera Milana Kohouta.

Vybrané výstavy brněnských galerií v první polovině roku 2011

Expozicekdykde
Měkkohlaví - skupinová výstava23. února - 3. dubnaDům pánů z Kunštátu
Česká malba generace 90. let2. března - 17. dubnaDům umění
Viktor Kolář - fotografie10. března - 5. červnaMístodržitelský palác
Plocha, hloubka, prostor - perspektivní motivy a principy v umění17. března - 19. červnaPražákův palác
Lubomír Typlt - malířská tvorba13. dubna - 19. květnaDům pánů z Kunštátu
Příběhy tisíce a jedné noci - islámské umění ve sbírkách Moravské galerie21. dubna - 31. červenceUměleckoprůmyslové muzeum
Milan Kohout - retrospektiva4. května - 29. květnaGalerie G99
Sochy v ulicích4. června - 28. srpnaveřejná prostranství

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám