Hlavní obsah

Ragtime ožívá v novém příběhu Homer a Langley od spisovatele E.L. Doctorowa

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Romány vytvářím ze soukromých vzruchů své mysli, z obrazů, hudebních motivů, zaslechnutých poznámek, myšlenek na nápravu…,“ říká E. L. Doctorow. Jeho zatím poslední kniha s názvem Homer a Langley (2009), kterou nyní v českém překladu vydává nakladatelství Odeon, rozvíjí skutečnou událost.

Foto: Profimedia.cz

Edgar Lawrence Doctorow rozvíjí v knize Homer a Langley skutečnou událost.

Článek

Příběh dvou podivínských bratrů Colleyrových se stal v roce 1947, kdy je newyorská policie našla v domě plném harampádí mrtvé, žádaným tématem. Věnoval se mu nejen tisk, ale i divadlo či film.

„Celebrity“ z Páté avenue

Není proto divu, že se tehdy šestnáctiletému Doctorowovi zapsal do paměti a po více než půl století se k němu vrací. Zaslechnutá fakta však slouží pouze jako odrazový můstek – spisovatel na jejich základě vytváří novou tvář reality a otevírá před čtenářem širší možnosti, jak příběh interpretovat. Ve vztahu k celkovému vyznění je potom nepodstatné, zda zaměnil identitu obou hrdinů nebo jestli je nechal žít o několik desítek let déle.

Naopak. Bratři se stávají statickými průvodci bouřemi dvacátého století, nositeli odkazu předků v proměnách doby. Probouzí se v nich mýtus národa poznamenaného zničujícím během času.

Atmosféra připomíná Ragtime

Atmosféra knihy připomíná autorův nejznámější román Ragtime. Přestože nemá nic společného s klavírními variacemi Scotta Joplina, hudba či zvuk v něm také hrají důležitou roli. Příběh píše coby životní zpověď mladší ze sourozenců Homer, slepý hudebník, který zrak nahradil sluchem.

I ten mu však nyní postupně slábne, a tak mizí poslední pojítko se světem. Pokouší se proto, dokud se neocitne v úplné tmě a tichu, vydat svědectví o životě dvou zbývajících potomků kdysi vznešeného newyorského rodu, aby neupadl v zapomnění pro budoucí generace Američanů.

Paměti adresuje ženě, již ztratil i neztratil, neboť se o její přítomnosti nemůže nijak přesvědčit, stejně jako se nedozví, co se stalo s bratrem.

Příběh pravdivější než literatura faktu

Doctorow píše dokument vlastní fantazie, pravdivý příběh, který se s pravdou míjí, a přesto k ní má blíže než skutečná literatura faktu. V Homerovi a Langleym, nepřizpůsobivých podivínech žijících mezi hromadami zaprášených vzpomínek, vytváří univerzální podobu historie.

Podobně si počínají i jeho hrdinové – Langley kupí stohy novin, aby jednoho dne sestavil obecně platné, neměnné vydání, které bude platit libovolný den. Hledá soubor událostí a skutků, jenž obsáhne veškeré lidské konání, aniž by se musel pravidelně měnit.

Celkové hodnocení : 90%

Edgar Lawrence Doctorow: Homer a Langley

Odeon, přeložila Veronika Volhejnová, 176 stran, 229 Kč

Edgar Lawrence Doctorow (1931, New York) patří k nejvýznamnějším americkým autorům současnosti. Narodil se do rodiny ruského židovského původu, vystudoval Kolumbijskou univerzitu a v padesátých letech působil v armádě na území Německa.

Později pracoval ve filmovém studiu Columbia Pictures nebo jako šéfredaktor nakladatelství Dial Press. Debutoval v roce 1960 románem Vítejte do zlých časů. Jeho knihy se překládají do mnoha světových jazyků a má na svém kontě řadu prestižních literárních ocenění, například National Book Award za román Světová výstava (1985), nebo National Book Critics Circle Award za romány Ragtime (1975) a Pochod (2005).

Reklama

Související články

Palahniuk vydal nový román Pygmej

Kultovního amerického spisovatele Chucka Palahniuka není třeba dlouze představovat. V poslední době mu u nás vychází jedna kniha za druhou. Do češtiny je pro...

Výběr článků

Načítám