Hlavní obsah

Socha Jana Žižky na Vítkově slaví šedesátku

– Praha

Přesně před šedesáti lety byla slavnostně odhalena jezdecká socha husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova na Vítkově. Byla označována jako největší pomník svého druhu na světě, vytvořil ji sochař Bohumil Kafka, odhalení se ale nedočkal.

Foto: Profimedia.cz

Pomník Jana Žižky vytvořil sochař Bohumil Kafka, veřejného odhalení se ale nedočkal.

Článek

V karlínské Maškově slévárně mohla být socha odlita až po skončení války v roce 1946, další čtyři roky pak zabralo její dokončení. Ke slavnostnímu odhalení bylo vybráno kulaté výročí slavného vítězství nad křižáky, které husité pod Žižkovým velením porazili právě na Vítkově 14. července 1420.

Sestavit sochu, která je devět metrů vysoká a váží 16,5 tuny, přitom nebylo nic jednoduchého. Nohy, jež celou tíhu nesou, jsou uvnitř z betonu. Železobetonová konstrukce nese i tělo koně, hlavu zvířete zase podpírají cihlové sloupky.

Za více než půlstoletí ale socha zchátrala, pod bronzový plášť tvořený 39 díly zatékalo a například na nohou jeho části kvůli působení betonu popraskaly. Poté, co byl loni po dvouleté rekonstrukci znovu otevřen sousední Národní památník, se ale restaurátoři konečně dostali i k Žižkovu monumentálnímu pomníku.

V dubnu 2010 začali s podrobným průzkumem, na který navazuje samotná oprava [celá zpráva]. Podle odhadů by měla obnova sochy stát 30 miliónů korun a Jan Žižka z Trocnova by měl zase nerušeně shlížet na Prahu od listopadu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám