Hlavní obsah

Ve filmu Mezi nimi se v hlavní roli představí AIDS

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S láskou lze vyletět až do nebe, ale stejně tak spadnout do propasti, v níž lze sice více či méně dobře žít, ale cesta z ní zatím neexistuje. Ta propast se jmenuje AIDS a o tom, jak snadno se do ní člověk může zřítit, vypráví film režiséra Davida Vignera Mezi nimi.

Foto: archív, Právo

Film Mezi nimi bude po premiéře volně přístupný na internetu.

Článek

První lásku i sexuální zkušenost prožil Marek se Simonou. Byl šťastný, vznášel se v oblacích a nemyslel na zradu. Pak potkal Simonu s jiným a byl konec, jak to tak u prvních lásek bývá.

Podruhé se zamiloval do Moniky. Den za dnem, přesně jako z učebnice, se z okouzlení rodila láska a teprve s pocitem, že jsou jeden pro druhého stvořeni, přišlo i milování. Láskyplné a navzdory Moniččině nezkušenosti i krásné. A všechno před nimi se zdálo být ještě krásnější.

Pak přišel Markovi doporučený dopis a v něm pozvání, které nelze odmítnout.

„Měl jste pohlavní styk s osobou infikovanou virem HIV,“ zazněla lékařova slova, a mnoha lidem se záhy změnil život…

„Je to unikátní projekt,“ řekl Právu známý lékař - sexuolog Radim Uzel, který ve filmu hraje gynekologa. „Dosud spočívala prevence v přednáškách, brožurkách, případně besedách s nemocnými. Myslím, že hraný film, navíc s tak výborným obsazením, jako jsou Veronika Freimanová v roli Moniččiny matky nebo Vladimír Javorský jako lékař, může mít mnohem větší dopad, protože si diváci vytvoří vztah k jeho hrdinům.

Foto: archív, Právo

Veronika Freimannová hraje matku hlavní hrdinky.

Film je pro mladé lidi sdělný a ta hlavní zpráva, že totiž z jediného nechráněného styku s osobou, která je úplně bezproblémová a nic v ní ani v jejím okolí nesignalizuje žádné nebezpečí, se člověk může nakazit, je nesmírně důležitá,“ dodal Uzel.

„Tato nemoc je pořád ještě vnímána především jako nemoc homosexuálů a narkomanů, což je velmi nebezpečné a vede to k podceňování rizika nakažení. Proto jsme také zvolili příběh heterosexuálního páru,“ říká režisér filmu David Vigner a dodává: „Původně jsme také chtěli pro intenzivnější pocit seznámit herce s některými nemocnými AIDS, ale nakonec jsme to neudělali. Nechtěli jsme je totiž ovlivňovat, protože nám šlo právě o ten první moment a reakci, když se člověk dozví, že je HIV pozitivní.“

Volně na internetu

Producent, kameraman a spoluscenárista filmu Jaromír Chobot se rozhodl, že umístí film Mezi námi prakticky bezprostředně po premiéře na internet.

„Bezplatné stahování je výborný prostředek, jak prezentovat filmové projekty, které mají například nepříliš dobře komerčně využitelné téma, filmy nízkorozpočtové, mladých, neznámých režisérů a podobně. Má to však několik podmínek. Jedna z nich je zabezpečení rozpočtu filmu před začátkem realizace a druhá je cílová skupina diváků, která nemá problém se stahováním z internetu.“

Obě podmínky film Mezi námi splňuje, producent však chce ještě jednat s Českou televizí o jeho případném vysílání – pak by se zavěšení na internet odsunulo. S jeho hlavním nasazením se však počítá především od září, kdy by se měl stát součástí prevence ve školách.

Foto: archív, Právo

Vladimír Javorský ztvárnil postavu lékaře.

„Chtěli bychom získat doporučení ministerstva školství, že to je pomůcka vhodná pro výchovu, k ní vznikne i příručka pro učitele, aby si nemuseli dohledávat fakta, která se mohou hodit pro následné diskuse. Součástí doprovodného materiálu budou i vtipné dotáčky s Radimem Uzlem,“ říká Chobot a Vigner dodává, že sice nesnáší slovo „pomůcka“ v souvislosti s filmem, ale je mu jasné, že takové doporučení je nutné k tomu, aby film mohl do škol.

Jedna věc je totiž přístupnost filmu a jiná je povolení používat ho v systému školní výchovy. V tom směru jsou samozřejmě nejočekávanějším kamenem úrazu sexuální scény, které ale nemohou ve filmu, kde hlavní roli hraje AIDS respektive virus HIV, chybět.

„Snažili jsme se o citlivé natočení sexuálních scén tak, aby na jedné straně nemohly vzbudit ani nejmenší podezření z pornografie, ale zároveň aby v divácích nevyvolávaly výsměch, že nic než „misionářskou“ polohu neznáme,“ usmívá se režisér.

Film bude volně ke stažení na stránkách www.mezi-nimi.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Snímek Kuky se vrací na výstavě v Kladně

Zámecká galerie v Kladně dává dětem i dospělým ode dneška možnost „nahlédnout za filmové plátno“ a seznámit se s postavičkami, rekvizitami a dekoracemi z filmu...

Výběr článků

Načítám