Hlavní obsah

Jacksonovu sochu v Praze podpořil i radní pro kulturu

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Umístění sochy Michaela Jacksona, proti kterému se postavili někteří čeští umělci, podpořil na středeční tiskové konferenci pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Článek

„Dostal jsem dopis umělců a galeristky Dvořákové, aby na Letné vznikl kulturní park pro mladé umělce na různá témata. Praha bude podporovat každou smysluplnou kulturní aktivitu, tedy i vznik tohoto parku. Zároveň chci ale dodat, že není důvod, proč sem neumístit sochu Michaela Jacksona, když si příznivci tohoto projektu zařídili všechna potřebná povolení. Jejich příklad ukazuje, jak se takový projekt dá prosadit,“ řekl Pecha.

Podle Heleny Babické, která umístění sochy organizuje, bude mít dvoumetrová socha Michaela Jacksona podobu busty na sloupu, na kterém budou vyobrazeny různé milníky umělcova života.

Měla by stát v odlehlé části Letenských sadů, zhruba 300 metrů od bývalého Stalinova pomníku. Po dokončení tunelu Blanka by se měla stěhovat do nově vzniklého parku na Letenské pláni.

„Její autorkou je akademická sochařka Daniela Kartáková. Náklady jsou asi 150 tisíc korun, z nichž jsme veřejnou sbírkou vybrali přes polovinu. Odhalení sochy nyní ničemu nebrání, termín jsme stanovili na 29. srpna na den Jacksonových narozenin. Praha se stane třetím městem po Indianě a Londýně, které takovou sochu bude mít,“ vysvětlila.

Nepomohl ani primátor

Sháněním různých povolení strávila podle svých slov tři čtvrtě roku a záštita, kterou nad projektem převzal primátor Pavel Bém (ODS), jí prý nijak nepomohla. Kritiku majitelky galerie Dvorak Sec Contemporary Olgy Dvořákové odmítá s tím, že jde z její strany pouze o velmi dobře promyšlený reklamní tah.

„A pokud chce mít ukřivděný David Černý v parku sochu prezidenta Klause s buldozerem, tak ať si potřebná povolení vyběhá taky,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám