Hlavní obsah

Svět si o víkendu připomněl Michaela Jacksona

Právo, ČTK, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci na celém světě si o víkendu připomněli první výročí úmrtí amerického zpěváka Michaela Jacksona. Ten skonal v Los Angeles loni 25. června ve věku padesáti let.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson (1958 - 2009)

Článek

Lidé uctili památku svého idolu tancem, zpěvem, zapalováním svíček, házením a pokládáním květů nebo odhalováním památníků. Jermaine, Janet a další Jacksonovi sourozenci spolu s více než pěti tisíci příznivci navštívili místo posledního zpěvákova odpočinku v americkém Forest Lawn Memorial Park. Když členové rodiny odcházeli, lidé vypustili z klecí desítky bílých holubic.

Matka Katherine Jacksonová před domem v městě Gary, kde Michaela a dalších osm dětí vychovala, odhalila žulový památník, Jacksonova rodina a řada celebrit se v sobotu zúčastnily vzpomínkového večera v americkém Beverly Hills.

Japonsko, Filipíny, Los Angeles

V Japonsku strávilo padesát lidí noc s předměty, které zpěvákovi patřily. Vybráni byli z deseti tisíc zájemců a každý z nich za tuto možnost zaplatil tisíc dolarů (21 tisíc Kč). V několika německých městech se zase konaly vzpomínkové akty s Jacksonovou hudbou a účastí jeho imitátorů.

Na Filipínách v sobotu tančilo 1500 vězňů na jeho největší hity, stovky lidí také zamířily do muzea Madame Tussauds v Los Angeles a zastavily se u Jacksonovy hvězdy na hollywoodském Chodníku slávy.

Za téměř milión dolarů (20,8 miliónu korun) pak dosud skoupili dražitelé z celého světa v Las Vegas předměty připomínající zpěváka. Mezi vydraženými položkami byla i jedna z Jacksonových bílých rukavic, které nosil během koncertních turné. Vítězná nabídka zněla na 190 tisíc dolarů (téměř čtyři milióny korun).

Pražská Letná

Pozadu nezůstali ani čeští příznivci. V pražských Letenských sadech by měl být na konci léta odhalen dvoumetrový Jacksonův pomník [celá zpráva].

„Památník bude umístěn poblíž metronomu v klidné části parku,“ řekla hlavní organizátorka iniciativy Helena Babická. Uvedla také, že byla překvapena vstřícnosti ze strany magistrátu, který projekt podporuje. Zpěvákova busta bude dílem sochařky Daniely Kartákové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám