Hlavní obsah

Největším překvapením aukce obrazů byl Karel Souček

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Galerie Art Praha dražila v neděli v hotelu Hilton Prague velkou aukci klasiků českého moderního umění. Nejdražším dílem se stal obraz Duha – Dvě ženy od Václava Špály vydražený za 3,1 miliónu korun.

Článek

Kupec bude muset k této částce ještě připlatit aukční přirážku ve výši 20 procent, čili konečná cena přesáhne 3,7 miliónu. Cena je značná, nikoliv však pro Špálu rekordní. Jeho nejdražší obraz Krajina u Veltrus stál loni 4,8 miliónu korun.

Největším překvapením se však stala dražba Karla Součka, jehož díla má většina státních galerií uložena pouze v depozitářích. Obraz V dešti - Pláštěnky z roku 1952 se z částky 160 tisíc korun vyšplhal až na konečných 800 tisíc – i z přirážkou tak cena dosáhla téměř miliónu (960 tisíc).

Něco podobného by žádný z odborníků vůbec neočekával. Souček byl sice členem slavné Skupina 42, ale četné sociální motivy a titul národního umělce vedl v poslední dvou desetiletích k téměř absolutnímu odsunutí jeho tvorby na vedlejší kolej.

O Součkově talentu však dobře věděl už bývalý ředitel pražské Národní galerie akademik Jiří Kotalík, který publikoval v roce 1983 jeho největší monografii.

Reklama

Výběr článků

Načítám