Hlavní obsah

Festivalový Tanec Praha představí světové hvězdné soubory

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholná přehlídka moderního tance a pohybového divadla Tanec Praha se letos uskuteční po dvaadvacáté. Festival nabídne pestré menu evropské taneční scény a mezi 7. a 29. červnem se na něm představí i dva hvězdné mezinárodní soubory – britská Jasmin Vardimon Company a belgický Les Ballets C de la B choreografa Alaina Platela.

Článek

Zejména hostování vlámského souboru slibuje velký zážitek. „Platelova choreografie Out of Context je věnována loni zemřelé Pině Bauschové,“ říká ředitelka festivalu Yvone Kreuzmannová.

„Autor se v ní obrací do nitra lidské duše a zve nás na hranici mezi člověkem a zvířetem, dobrem a zlem,“ pokračuje. Choreografii doprovází pouze lidský hlas v nejrůznějších podobách. Inscenace bude uvedena jako závěrečné gala festivalu 29. 6. v Hudebním divadle Karlín. Dva večery v Karlíně připraví i britský soubor vedený izraelskou choreografkou Jasmin Vardimonovou. Její představení Yesterday je kombinací izraelské taneční tělové techniky a britského humoru. Praha ho uvidí 22. a 23. června.

Tanec dětem

Ostatní představení budou v divadle Ponec a vedle dvou Evropských tanečních laboratoří se představí i tanečníci z Maďarska (Paul Frenák), Slovenska (Debris Company), Belgie (José Besprosvany Companie) a Švýcarska (Nicole Seilerová).

Ve zmíněných laboratořích se objeví i Dora Hoštová, Helena Arenbergerová, polský Happpy Project a další. Přehlídce bude již potřetí předcházet od 24. května. do 1. června minifestival Tanec dětem určený těm nejmenším.

Během hlavního festivalu se budou konat i workshopy s našimi i zahraničními choreografy. Festival navštíví i regiony a zavítá do Brna, Českých Budějovic, Krumlova, Chocně, Olomouce, Pardubic a dalších míst.

Vstupenky budou v prodeji od 16. dubna. „Podařilo se nám získat granty od ministerstva kultury a poprvé i od magistrátu, oba po dvou a půl miliónu korun,“ zkonstatovala s radostí Kreuzmannová.

Zejména zisk čtyřletého grantu od magistrátu umožňuje festivalu i lepší plány do budoucna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám