Hlavní obsah

Bratři Avettové dobyli Ameriku, teď útočí na české melancholické folk-rockery

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I and Love And You je první deskou The Avett Brothers, kterou vydává nadnárodní společnost. Ale bratři Avettové ze Severní Karolíny už mají za sebou pestrou historii. Vydali už pět nezávislých desek, o kterých se ovšem mimo USA nikdo nedozvěděl.

Článek

Po indie začátcích v Severní Karolíně si mimořádně talentovaných bratrů povšiml známý producent Rick Rubin a natočili spolu desku, která vrhá na zaprášenou škatulku folk & country nový lesk a přináší hodně svěží energie, nespoutané konvencemi.

Avett Brothers jsou sice do jisté míry stará škola, současně však přesahují kořeny, ze kterých vyšli. Zatímco některé skladby na I and Love And You ještě vyvolávají obraz verandy dřevěného jižanského domku, na které sedí klasický americký redneck s kloboukem a brokovnicí, jiné už přetavily tradici v moderní indie-folk-pop.

Avettové se chytře vyhýbají žánrovým klišé. Tradiční zůstávají spíš v aranžích (housle, bendžo, kytara, klavír), zatímco při skládání písní se nebrání různých zvratům v rytmice, která bývá ve folku a country často nudná, a umírňují typické apalačské halekání na úroveň, která nevystraší ani průměrného Evropana nechápajícího zámořské žánry.

Prvky indie rocku a popu naroubovali na svůj jižanský feeling velmi citlivě. Jejich kvalitní zpěv a melodie můžou chytnout jak starší folkaře, tak i generaci, která vyrostla třeba na Benu Harperovi nebo kytarových melancholicích z Velké Británie.

Celkové hodnocení: 75 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám