Hlavní obsah

Nedělní aukce nabídne „uháčkované“ auto za 600 tisíc

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Pictura pořádá v neděli uměleckou dražbu v Paláci Žofín v centru Prahy. Její velkou kuriozitou je prodej gigantické prostorové „krajky“ v podobě auta v reálné velikosti. Vše bylo z provazů upleteno čtyřiatřicetiletou sochařkou Jitkou Havlíčkovou a vyztuženo speciální pryskyřicí. Havlíčková je absolventa pražské Akademie výtvarných umění, vystavuje i v Japonsku a USA.

Článek

Auto nazvané Viktor 2001 je čtyři metry dlouhé a jeho vyvolávací cena činí 600 tisíc korun. Podobné dílo autorky je vytaveno ve sbírce Medy Mládkové v pražském Muzeu Kampa.

V aukčním katalogu se uvádí, že automobil lze vybavit funkčními koly. Motor však nemá, takže se musí tlačit. Nicméně základní kovová kostra je natolik pevná, že bez problémů unese i člověka.

Nedělní aukce nabídne mj. také klasiky českého moderního umění, například nostalgické pražské zákoutí od malíře Jakuba Schikanedera za 600 tisíc korun, Svatební průvod Františka Ženíška za 900 tisíc korun.

Velmi zajímavý je soubor starých mistrů, zejména holandských krajinářů 17. století a rokokového malíře Norberta Grunda. Dražba většiny obrazů začíná na poměrně nízké vyvolávací ceně 300 tisíc korun. Celkem se bude v neděli dražit na čtyři sta uměleckých děl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám