Hlavní obsah

Afrika, rock a folková melancholie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živé dvojalbum Dave Matthews Bandu Live in Vegas je dvě a půl hodiny trvající spontánní oslavou hudby bez hranic a žánrů. World music se tu nenásilně střídá s jazzovou kytarou i odkazy k Led Zeppelin.

Foto: Profimedia.cz

Dave Matthews Band

Článek

Americkou skupinu Dave Matthews Band (DMB), která ve světě vyprodává stadióny, asi není třeba představovat hudebním nadšencům, i když české televize a rádia ji už léta úplně ignorují.

Proslavila se začátkem 90. let v amerických vysokoškolských klubech a rádiích. Skupina složená z bílých i černých muzikantů nejrůznějšího původu tehdy nabídla neobvyklou směs world music, rocku, blues a popu.

První oficiální deska Remember Two Things jim vyšla roku 1993 a na nezávislé scéně způsobila poprask. Pak si jich všimla firma RCA a album Under the Table and Dreaming (1994) už se prodávalo masově. V roce 1997 přichází první Grammy za So Much to Say a DMB vydávají dlouhou řadu desek jako Live at Red Rocks, Number Three, Live at Luther College a Listener Supported a Before These Crowded Streets.

Afrika i grunge

Live in Vegas podobně jako jiné desky Dave Matthews Bandu připomíná dlouhý jam. Afrika tu potkává Ameriku, škatulkování ztrácí smysl. Z proudu kytar se občas vynoří působivé sólo, hlavní pozornost na sebe ovšem stále strhává osobitý hlas Davea Matthewse.

Ten se ve zpěvu hodně blíží folkovým melancholikům, ale jeho záběr je nesrovnatelně širší. Jednou napodobí hypnotické broukání afrických zpěváků, jindy intenzivní až grungeový projev. Ostatně hlasově nemá daleko k Pearl Jam.

Stejně tak pestrá je instrumentální složka, byť na Live in Vegas vůbec nezazní elektrické kytary. Na druhou stranu dvě a půl hodiny hudby jsou docela velké sousto a ne každá píseň je geniální. Např. sedmiminutová coververze Kashmir může mnohé zklamat, protože Matthews do ní vložil poměrně málo vlastních nápadů.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám