Hlavní obsah

Letos přijedou José Cura i Bobby McFerrin

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po novoročních koncertech se opět rozjela plným tempem hudební sezóna a vážná hudba nemíní zůstat pozadu v přílivu hvězd a slavných jmen. Hned leden přinese hostování Američanky Danielly de Nieseové, sopranistiky z Metropolitní opery patřící k vycházejícím hvězdám. Za doprovodu Pražské komorní filharmonie vystoupí 6. ledna v pražském Rudolfinu s mozartovským recitálem. Duben bude patřit také jazzové hvězdě Bobbymu McFerrinovi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bobby McFerrin se vrací do Prahy do Kongresového paláce 22. dubna s novým projektem Vocabularies.

Článek

Další mladá star ji bude následovat 12. ledna, kdy Praha a Smetanova síň uslyší poprvé gruzínskou sopranistku Ninu Machaidze v galakoncertu árií. Mexičana Davida Lomelího, tenoristu a nástupce Villazóna, uvidí Státní opera na recitálu 17. března.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Argentinec José Cura vystoupí letos v Českém Krumlově.

Největší hvězdu v tomto roce uslyší Český Krumlov – argentinský tenorista José Cura bude hlavní tváří letního hudebního festivalu a pod širým nebem zapěje 16. července v Pivovarské zahradě.

Vedle galakoncertů ale u nás vystoupí pěvci i na běžných orchestrálních či komorních koncertech – třeba německý barytonista Mathias Goerne přijede v sezóně České filharmonie, bude i hvězdou Pražského jara. Tam vystoupí v květnu i ruská mezzosopranistka Olga Borodinová, kterou na recitálu doprovodí Pražská komorní filharmonie.

Únor a březen přinese hostování dvou pianistických es. Dirigent a klavírista Daniel Barenboim bude mít klavírní recitál 24. 2. v Rudolfinu, Jefim Bronfman zahraje 7. 3. Brahmsův klavírní koncert s PKF. Pražské jaro pak uvítá i Garricka Ohlssona, Murraye Perahiu, Emanuela Axe, Radu Lupu či našeho Ivana Moravce.

André Previn i Bobby McFerrin

Již 8. ledna bude Českou filharmonii dirigovat Rakušan Manfred Honeck, a tak nepřijdou zkrátka ani obdivovatelé tohoto mistra taktovky. Ten přijede i na Pražské jaro, kde ale největší dirigentskou hvězdou bude Američan André Previn. Příjezd tohoto „obojživelníka“ do České republiky nás přivádí i ke světu jazzu, kde začínal.

Z jazzu zmiňme koncert zpěváka Bobbyho McFerrina, který se vrací do Prahy do Kongresového paláce 22. dubna s novým projektem Vocabularies. Představí se též v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám