Hlavní obsah

Režisér Roman Polanski se v pátek přestěhuje do domácího vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Režisér Roman Polanski, který je ve Švýcarsku ve vazbě kvůli sexuálnímu deliktu z USA z roku 1977, se v pátek 4. prosince přestěhuje z věznice do domácího vězení. Podle zpravodajských agentur to uvedlo švýcarské ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Slavný filmař polského původu na své případné vydání do Spojených států k soudu bude čekat ve své vile v alpském lyžařském středisku Gstaad.

Podle mluvčího ministerstva Folca Galliho bude šestasedmdesátiletý Polanski z věznice propuštěn a přepraven do Gstaadu po 13. hodině SEČ. Dorazit by tam měl odpoledne. Další podrobnosti nechtěl mluvčí sdělit. Filmař je ve vazbě ve městě Winterthur nedaleko Curychu. Nebylo jasné, zda tam zůstane až do svého propuštění do domácího vězení či zda se ještě přesune přechodně jinam. Před Polanského vilou už několik dní hlídkují novináři z celého světa, aby režisérův příjezd nepropásli.

Režisér dostane elektronický náramek

Podmínkou propuštění do domácího vězení bylo složení kauce ve výši 4,5 miliónu franků (skoro 78 miliónů korun). Podle zpráv v médiích kvůli tomu zastavil svůj pařížský byt. Režisér navíc bude muset odevzdat své osobní doklady a nosit elektronický "náramek" na noze, který bude zaznamenávat jeho polohu.

Polanského zatkla 26. září ve Švýcarsku policie poté, co přijel na filmový festival. V USA mu hrozí až dvouletý trest vězení za pohlavní styk s třináctiletou dívkou v roce 1977. Sex s mladistvou se považuje ve Spojených státech za znásilnění.

Polanski tehdy dívku při natáčení údajně opil šampaňským a omámil léky. Původně čelil obvinění ze šesti činů. Patřilo mezi ně znásilnění pod vlivem drog, obtěžování dětí či sodomie.

Filmař se přiznal k mírnějšímu činu - k nezákonnému sexuálnímu styku. Soudce podle agentury AP jeho doznání přijal, ostatní obvinění stáhl a poslal ho na 90 dní do vězení na psychiatrické pozorování. Psychiatr ale Polanského propustil po 42 dnech. Soudce však rozhodl, že si režisér má odpykat celý tříměsíční trest.

Režisér z USA v únoru 1978 uprchl. Od té doby žil ve Francii, která své občany do ciziny nevydává. Do Spojených států nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista. Kromě něj má na svém kontě snímky Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či Hořký měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Polanski chce elektronická pouta

Režisér Roman Polanski (76) by přijal elektronická pouta, aby mohl vyměnit švýcarskou celu za domácí vězení ve své vile v Gstaadu. Své vydání do USA nadále...

Výběr článků

Načítám