Hlavní obsah

Magdalena Kožená na jedné vlně s Vivaldim

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější album naší světoznámé mezzosopranistky Magdaleny Kožené se vrací ke staré hudbě. Po odbočení ke 20. století a našemu Bohuslavu Martinů na CD Julietta s Českou filharmonií ji na albu nazvaném krátce Vivaldi doprovází italský soubor Venice Baroque Orchestra řízený Andreou Marconem.

Foto: ČTK

Mezzosopranistka Magdalena Kožená

Článek

S jedním z nejlepších souborů autentické interpretace hudby baroka Kožená spolupracovala na CD v árii z Händlových oper a oratorií. Vivaldi je Italům určitě bližší, působil koneckonců v Benátkách stejně jako Marconeho soubor.

Kožená vybrala patnáct árií ze dvanácti oper a jednoho oratoria (Triumfující Judita). Na rozdíl od koncertního provedení alba, které jsme nedávno mohli i v Praze slyšet, album nezahrnuje orchestrální věci či koncerty pro sólové nástroje. Sólisty kromě pěvkyně jsou flétnista Michele Favaro a naše Anna Fuseková (zobcová flétna), kteří ve dvou áriích pěvkyni vytvářejí sólový protipól.

Kožená ve všech svých hrdinkách i hrdinech dokazuje své přednosti: bravurní techniku spojenou s mnohostrannou výrazovostí, u Vivaldiho obohacenou o silnou citovost a dramatičnost, se kterou je schopna podat koloraturní kouzla v Juditě či smutek a naléhavost ve Farnacem.

V každé z árii je jiná, dokonale vystihující zaměření postavy a skladatelem líčené situace. Doprovod italského souboru vynikající dojem zesiluje. 

Reklama

Související články

Vivaldi s Koženou

Na podporu nového alba pěvkyně Magdaleny Kožené začalo její evropské turné s italským souborem Venice Baroque Orchestra. Album je složeno pouze z árií Antonia...

Výběr článků

Načítám