Hlavní obsah

Nový čínský export: rocková hudba

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerika s překvapením a zvědavostí sleduje první turné několika čínských undergroundových rockerů. Donedávna se nevědělo, že v Číně hrají rock, dnes se o něm ví, ale platí za velmi alternativní a depresivní. Nikdo netuší, jaký úspěch mohou mít v západním světě čínští rockeři jako P.K. 14 a Carsick Cars.

Článek

Skupina P.K. 14 zpívá čínsky, takže je vyloučené, aby jim Američané rozuměli. Musí tedy oslovit hudbou, hlavně instrumentální složkou, a ta připomíná směs indie rocku z 60. let a 80. let. Kytarové vazbení a naříkavý zpěv sice nejsou moc originální, ale kdo ví, jaká budoucnost je čeká.

P.K. 14 a Carsick Cars přijíždějí do USA pod záštitou labelu Maybe Mars. Podle CNN chtějí zkusit rozšířit fanouškovskou základnu a změnit reputaci čínského rocku, který je zatím spíše okrajovou záležitostí.

P.K. 14 se Ameriky trochu bojí

Většina čínských muzikantů nikdy nebyla v Americe, a tak si i frontman P.K. 14 Yan Haisong jako správný turista udělal seznam míst, která chce vidět v New Yorku a to včetně důležitých prodejen desek. Před koncerty je trochu nervózní.

"Budeme hrát pro odlišné publikum, a nevím, jestli nás přijmou, zvlášť, když zpíváme v čínštině," řekl serveru CNN.

Obě skupiny i jejich další kolegové se prosadili v klubu D 22, který leží v univerzitní čtvrti v Pekingu. Je to nejproslulejší místo mladých rockerů, stahují se sem z celé Číny. Alternativní scéna se prý prudce vyvíjí a stále více lidí jí dává přednost před tzv. mando-popem, což je místní trapná kopie západního komerčního popu. Tím osazenstvo pekingských univerzitních klubů pochopitelně pohrdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám