Hlavní obsah

Odkud berou nápady Wu-Tang Clan a Cypress Hill? Přece ze Staxu

Novinky, Stanislav Dvořák

Nenápadná deska labelu Stax Soul of hip-hop má tak matoucí titul, že spoustě zájemců zaručeně unikla. Nejedná se vůbec o hip-hop, ale o velmi dobře promyšlenou kompilaci starých kultovních skladeb, které vyšly na vinylu v době, kdy o hip-hopu ještě nikdo neslyšel. Přesto subkulturu širokých kalhot a obrácených čepic silně ovlivnily, protože právě z nich vznikly některé nejslavnější samply 80. a 90. let.

Článek

CD Soul of hip-hop tak plní hned dvě funkce najednou. Zaprvé se díky němu poučíme o historii moderní hudby a zadruhé se skvěle poslouchá, protože některé nahrávky z katalogu Staxu nezestárly ani o den. Zdaleka ne všechny kompilace hitů z 60. a 70. let jsou tak nadupané kvalitou jako tato a souvislost s hip-hopem je příjemným bonusem navíc.

"Odkud tohle znám?" je otázka, která vás bude provázet po celou dobu poslechu. Jaksi povědomě působí riffy i vokály skupin The Dramatics, The Bar-Kays, The Emotions, The Charmels či Isaaca Hayese. Pokud patříte k milovníkům černé muziky, asi poznáte, že After the Laughter od Wendy Rene má cosi společného s Tearz od Wu-Tang Clanu a že Cypress Hill si vypůjčili kytary od Bar-Kays.

Souvislostí je ale více a jedinou chybičkou této skvostné kompilace je právě to, že k ní nepřidali ještě jeden disk s hip-hopovými nahrávkami, aby si každý mohl poslechnout, co všechno z vinylů Staxu v průběhu let vzniklo.  

Přesto jde o jednu z nejlepších desek roku. Spičkové nadčasové melodie, často zpívané téměř neznámými interprety, svědčí o tom, že během šesté a sedmé dekády panoval přetlak dobré hudby a často zapadly i úplné poklady. Ve své době některé z těch písní ani nebyly považovány za hity a dnes jsou kvůli remixům možná slavnější než před 30 lety.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám