Hlavní obsah

Brownova novinka: Ztracený symbol

Právo, Barbora Vojtová

Na pulty knihkupectví se 15. září dostane anglická verze nové knihy kontroverzního autora Dana Browna. Jedná se o třetí příběh harvardského profesora symbologie Roberta Langdona s názvem The Lost Symbol (Ztracený symbol).

Článek

Tentokrát se děj odehrává v průběhu dvanácti hodin ve Washingtonu mezi členy bratrstva svobodných zednářů. Čtenář se setká s řadou symbolů a artefaktů, hlavní roli však bude hrát tzv. Šalamounův klíč. Dlouho očekávanou knihu vydá nakladatelství Random House ve svém historicky největším nákladu 6,5 miliónu kopií.

„Kniha měla velice zvláštní, ale nádherný vývoj,“ říká Brown. „Vtělení pěti let bádání do dvanáctihodinového příběhu se pro mě stalo velkou výzvou. Život Roberta Langdona běží mnohem rychlejším tempem než ten můj.“

Kvůli netradičnímu výkladu křesťanství ve svých publikacích měl autor řadu problému s církví. V první knize, Andělé a démoni, řeší odvěký spor vědy s náboženstvím a nechává podle starodávného vzorce vraždit kardinály. Také proto nemohla být filmová verze natáčena přímo ve Vatikánu a namísto toho musely být použity kulisy ve filmových studiích. Brown podráždil církev i svou druhou knihou – Šifra mistra Leonarda, kde v souvislosti s tajným řádem, zvaným Převorství sionské, odhaluje místo uložení svatého grálu.

Česká verze novinky se očekává na jaře 2010, nejpozději však do veletrhu Svět knihy 2010. Vydání se opět ujme nakladatelství Argo. Podle odhadů by se Ztracený symbol měl dostat na přední příčky v prodejnosti knih – jako tomu bylo u románu Šifra mistra Leonarda, kterého se od vydání v roce 2003 celosvětově prodalo na 81 miliónů výtisků a byl přeložen do 42 jazyků. Originál v angličtině se dá již nyní objednat na internetových stránkách řady českých knihkupců, cena se pohybuje v rozmezí 450 až 500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám