Hlavní obsah

Režiséra Jiřího Menzela napadli při natáčení v Chorvatsku

Právo, Novinky, DPA, ČTK, vpl, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubrovník
Aktualizováno

Český režisér Jiří Menzel byl při natáčení v Chorvatsku fyzicky napaden. Uvedla to v pátek média v Záhřebu. Menzelův tým chtěl natáčet před dubrovnickou restaurací, majiteli to však vadilo.

Článek

Menzel natáčel na hlavní dubrovnické ulici Stradun. Majitel s natáčením nesouhlasil, protože kameraman zakryl jméno jeho restaurace. Restauratér proto začal filmařům nadávat, hrubě je urážel, jeho manželka dokonce porazila kameru.

Kameraman ženu odstrčil stranou, načež majitelův syn napadl a udeřil režiséra Menzela. Oscarový filmař se přitom marně snažil muži vystvětlit, že by natáčení trvalo jen dvě minuty.

Při incidentu nebyl podle DPA nikdo zraněn.

Žena pak udeřila do kamery. Když udeříte do kamery, udeříte tím kameramana do oka
Jiří Menzel

Menzel řekl, že napaden byl kameraman a do něj jen strčili. "Je to pitomost," zhodnotil incident. Podle něj majitel restaurace jednal hystericky, neboť se mu zdálo, že mu "překážejí mu ve vábení zákazníků". 

„Chtěli jsme natočit jeden záběr pro dokumentární film o Dubrovníku. Přišla servírka, která mi řekla, že zakrývám reklamu na jejich restauraci. My jsme přitom potřebovali jen několik minut na záběr. Pak přišel i její vedoucí a slovně nás napadal. Vlastně jsme natáčeli dva dokumentární filmy, druhý byl o tom, co se stalo. Žena pak udeřila do kamery. Když udeříte do kamery, udeříte tím kameramana do oka," popsal Menzel situaci novinám Dubrovački list. Podle něj majitel i poté, co odešli, dál pokračoval v urážkách.  

Menzel natáčí na objednávku chorvatské televize dokumentární film Moje Chorvatsko. Místní policie v souvislosti s incidentem neobdržela žádné trestní oznámení, řekla chorvatskému deníku Jutarnji list její mluvčí.

Jedenasedmdesátiletý Menzel v Chorvatsku často působí i jako divadelní režisér.  

Jiří Menzel
český filmový a divadelní režisér
V šedesátých letech se podílel na vzniku nové vlny v českém filmu. Později se proslavil režírováním filmů podle předloh spisovatele Bohumila Hrabala.
Za snímek Ostře sledované vlaky obdržel v roce 1966 Oscara, na stejnou cenu byl nominován v roce 1985 za film Vesničko má středisková.
Jeho zatím poslední filmovou režií je snímek Obsluhoval jsem anglického krále, jehož natáčení rovněž předcházelo fyzické násilí. Tehdy byl ovšem iniciátorem Menzel, který v roce 1998 na MFF v Karlových Varech sešvihal prutem producenta Jiřího Sirotka kvůli sporu o práva k nafilmování Hrabalovy předlohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám