Hlavní obsah

Choklate je soul-hip-hopovým objevem díky bratrovu hecování

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka Choklate vydala svůj debut teprve v roce 2006. Naštěstí úplně nezapadla do záplavy uniformního rutinního hip-hopu, které dnes velké firmy chrlí jako housky na krám. V těchto dnech jí vyšlo na vlastním labelu druhé album s názvem To Whom It May Concern.

Článek

Choklate je podle všeho pohodářka, která nikdy netlačila na pilu. Jako bývalá ošetřovatelka nikdy nechtěla být popovou hvězdou, ale před šesti lety se přestěhovala z rodné Kalifornie do Seattlu, kde má její bratr studio. Ten sestru dlouho hecoval, kdy už přijde něco natočit, až skutečně přišla s vlastními písničkami a v roce 2006 vydala desku. V prodejnosti její debut jistě nesoutěžil s Madonnou ani nikým podobným, ale umělecky už tyto postavy pop byznysu nechala za sebou.

Na její desce je znát obliba jistých trendů z nezapomenutelných 70. let, kdy styl R & B dosáhl vrcholu. Křehkou soulovou náladu z dob Marvina Gaye a Stevie Wondera ale podložila divočejšími hip-hopovými rytmy podle vzoru starší kolegyně a průkopnice Mary J. Bligeové. Poměrně blízko má také k Fugees.

Přesto někdy progresivní beaty nechá stranou a daří se jí dělat prosté a vášnivé balady se zapamatovatelnými melodiemi, jen tu a tam lehce vyšperkované samply. Pro tancechtivé přidává v závěru i jedno hodně "retro" funky se vším všudy - včetně těch slavných úsečných smyčcových štěků, které známe ze starých desek nedávno zesnulého krále popu.

Takhle příjemný letní popík nemůže urazit. Zvláště v podání zpěvačky, která ví, co je to vlastní tvorba, a umí zvuk písní prohřát hlasem plným skutečných emocí a přesto se zbytečně nepředvádí. Vyvážená, melodická pohodářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám