Hlavní obsah

Živák Claptona a Winwooda není nutností, ale potěšením

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod titulem Eric Clapton and Steve Winwood: Live From Madison Square Garden přišel na trh dvoudisk z loňské série koncertů, kde se oba staří přátelé konečně sešli k delší spolupráci. Clapton a Winwood se umělecky spojili už před čtyřmi desítkami let v kapele Blind Faith, ale pak oba rozjeli plodné sólové kariéry.

Článek

Až jako ctihodní kmeti se rozhodli ke společnému turné a prý je to oba moc baví. Jejich newyorský koncert zachytil živák Live From Madison Square Garden na dvou discích. Více než dvě hodiny záznamu přinášejí jak písně Blind Faith, tak sólové věci Winwooda a Claptona i celou řadu převzatých.

Např. notoricky známá Georgia On My Mind, kterou nejvíc proslavil zesnulý Ray Charles, pohladí po duši, ale velká očekávání nenaplňuje. Ne že by snad byla úplně nudně zazpívaná, ale od coververze dvojice Clapton-Winwood se očekává víc než od zábavové skupiny - nečekané sólo, překopání rytmu, cokoliv. Oba protagonisté se snad až moc úzkostlivě drželi při zemi. Opačným případem je Hendrixova Voodoo Chile, která trvá 16 minut a jako kytarová exhibice se stává zlatým hřebem koncertu.

Popisovat nezaměnitelné kouzlo Claptonových sól, kterých dlouhý a šťavnatý koncert přináší mnoho, je asi zbytečné. Jak Winwood, tak Clapton také syrově zpívají, ovšem současně s přirozeným výrazem, bez teatrálnosti, bez křeče. Jejich souhra a společná láska k bluesovým náladám musí potěšit nejen skalní fandy. Protože je různých koncertů s Claptonem na CD a DVD obrovské množství, vynechme známou frázi, že "mít desku je nutností". Nutností to není, ale potěší všechny, kdo mají rádi Winwooda, Claptona, nebo oba.

Eric Clapton a Steve Winwood: Live From Madison Square Garden Warner 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám