Hlavní obsah

Tipy Pavla Frýborta

Novinky, František Cinger, Miloslav Martínek, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Pavel Frýbort uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Zmizelá Praha a televizní dokument Národ sobě.

Článek

Tipy Pavla Frýborta

Čtu: Poněkolikáté a s obrovskou radostí čtu vzpomínkovou knihu bývalého ředitele nakladatelství Fr. Borový Julia Firta Knihy a osudy.

Slyšel jsem: Stejně jako s knížkami jsem i v muzice člověk konzervativní a dávám přednost tomu, co znám. Takže střídám vážnou hudbu, rock, populární hudbu. Překvapilo mě, že jsem někde slyšel dechovku a líbila se mi, asi proto, že se nikde nehraje. Rád poslouchám operní árie, zvlášť v podání italských mistrů.

Viděl jsem: Dlouho jsem neviděl nic a mrzí mě, že jsem pro úraz nemohl dojít do Bio Ilussion na retrospektivu Felliniho filmů. Chtěl jsem vidět Silnici.

Internet: Včera jsem se přes něj snažil dceři poslat snímky vnučky a nepodařilo se mi to.

Kateřina Bečková: Zmizelá Praha

Dodatky I. Historický střed města

Fotografie barbarsky zničeného nádraží Praha-Těšnov na obálce uvádí knihu se svědectvím dobových fotografií o stavbách, jež v centru Prahy zmizely v průběhu 20. století. Doplňuje legendárních pět svazků Zmizelé Prahy, vydávaných ve čtyřicátých letech, jež vyšly znovu v reprintech v uplynulých třech letech. Autorka, předsedkyně Klubu Za starou Prahu, navazuje na vlastní práce o proměnách Nového Města, Hradčan a Malé Strany. Škoda, že její nejnovější publikace postrádá rozsáhlejší textový doprovod.

 Paseka, 152 strany

Národ v sobě

ČT 2, 13. X. 20.00

Dokument Jiřího Krejčíka se vrací k vleklé kauze restituce a prodeje restaurační budovy Národního divadla. Federální parlament ji v roce 1990 přiřkl pravděpodobně nedopatřením řádu sv. Voršily, jemuž před druhou světovou válkou patřil pozemek pod objektem. Řád poté budovu prodal soukromé firmě Themos. Ztráta budovy působí divadlu dodnes výrazné komplikace. Pětaosmdesátiletý režisér a scenárista snímku Krejčík vývoj případu zmapoval na základě zpravodajství České televize ze začátku 90. let a zápisů ze zasedání Poslanecké sněmovny. Kauzu by rád dál sledoval a aktuálně medializoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám