Hlavní obsah

Zrušení výběrového řízení na šéfa ČT má vyřadit Janečka

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V parlamentních kuloárech se bere za téměř hotovou věc, že výběrové řízení na generálního ředitele České televize, který by měl nastoupit 17. července, bude po dohodě hlavních politických stran zrušeno.

Článek

Politici nemají zájem na znovuzvolení současného ředitele České televize Jiřího Janečka a vybrali již jiného kandidáta, který se však do nynějšího výběrového řízení nepřihlásil a nemůže být tedy zvolen. Nově vypsané výběrové řízení by mu otevřelo cestu ke zvolení. V této souvislosti se mluví o současném řediteli zpravodajství ČT Milanu Fridrichovi.

Ten Právu včera řekl, že o ničem neví. "Nevím o žádné dohodě, ani politické, ani jakékoliv jiné. A nebudu se vyjadřovat ke špinavé hře, která se kolem volby generálního ředitele rozvíjí.“

Janeček ke zrušení nevidí důvod

Janeček k tomu, že by mělo být zrušeno výběrové řízení na šéfa ČT, včera Právu řekl: "Takovou informaci z Rady ČT nemám. Pokud by k tomu došlo, museli by k tomu mít radní nějaký zásadní důvod. Já o něm nevím. Že by se najednou přihlásili nějací jiní superkandidáti, lze také asi těžko předpokládat. Navíc v každé instituci, která je dlouho bez hlavy, může dojít k těžko napravitelným změnám. Vzpomeňte na revoluční období v ČT na přelomu let 2000 až 2001. Domnívám se, že šanci má v konkursu několik z přihlášených, takže vybírat je z koho.“

Na dotaz, zda by se přihlásíl do nového konkursu, pokud by přece jen byl vyhlášen, řekl šéf Kavčích hor, že ano. Právo se také Janečka zeptalo, zda ví o nějaké politické dohodě a o tom, že se uvažuje o Fridrichovi. "Slyšel jsem už ledascos, ale oficiálně nikoli. Fám kolem televize a výběrového řízení koluje mnoho. Jdou mimo mě, nezajímají mě. Milan Fridrich mi před výběrovým řízením řekl, že kandidovat nehodlá, a taky nekandidoval,“ reagoval Janeček.

Jak již Právo uvedlo, důvodem pro zrušení výběrového řízení by mohlo být hypoteticky podle místopředsedy Rady ČT Jana Prokeše např. to, že nikdo z pěti vybraných finalistů, o kterých má rada rozhodnout příští středu, nakonec nedostane potřebný počet hlasů, nebo že noví členové rady zpochybní výběrové řízení třeba kvůli kandidátským projektům uchazečů, které unikly mimo Českou televizi. "Může být vyvolána určitá diskuse a výběrové řízení zrušeno,“ připustil Prokeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám