Hlavní obsah

Rocková kytara a housle, které mají jen jednu strunu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festival Respect (26. až 27. června, pražská Štvanice) přijede kromě výborných Kasai All Stars či Issy Bagayoga také evropsko-gambijská dvojice Justin Adams a Juldeh Camara s pozoruhodnou deskou spojující elektrickou kytaru a jednostrunné housle riti.

Článek

Dvojice Adams-Camara se odlišuje od většiny world music projektů tím, že se nesnaží pomocí elektroniky vyrábět něco jako ethno taneční fúze, Justin Adams hraje v podstatě rock ze staré školy a Afričan Juldeh Camara obstarává pozoruhodný zpěv a pěkně divoká sóla na jednostrunné africké housle. Dohromady to funguje skvěle.

Justin Adams jinak hraje s bývalým zeppelínem Robertem Plantem a skupinou Strange Sensations. Vyrůstal v Egyptě a Jordánsku, a tak mu je hudba z Afriky blízká. Jako producent stál za slavnými Tinariwen, hrajícími tzv. pouštní blues, umělecky se setkal i se slavnou zpěvačkou Natachou Atlas.

Camara učil ve Velké Británii africkou hudbu a hrál se skupinou Zubob Gambia. Jednoho se rozhodl zavolat Adamsovi a byla z toho oceňovaná deska Soul Science. Následovala další  Tell No Lies, která teď vychází i v Česku.

Poslechněte si celé písničky zde

Reklama

Výběr článků

Načítám