Hlavní obsah

Entropa míří do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá kapitola českého předsednictví EU, kontroverzní dílo Davida Černého zvané Entropa, se konečně ukáže i v Praze. Od 12. června do 4. ledna bude k vidění v holešovickém Centru současného umění DOX.

Foto: Reuters

Entropa instalovaná v Bruselu.

Článek

Entropa je opředena celou řadou skandálů. Původně měla být dílem 27 evropských umělců, ale ukázalo se, že Černý si ze zakázky udělal legraci a uvádění cizinci, kteří měli Entropu tvořit, většinou neexistovali.

Korunu všemu nasadil spor s Bulharskem, které se urazilo kvůli tureckému záchodu. Ten Černý použil ve svém díle jako symbol tohoto státu. Primitivní záchody se sice na Balkáně prokazatelně používají, ale diplomaté ze Sofie reagovali velmi rozhořčeně.

Kvůli pádu vlády plastiku sundal

Nakonec se sám Černý rozhodl, že plastiku vystavenou v Bruselu předčasně sundá, ne kvůli Bulharům, kteří před lety protestovali také proti písničce funky skupiny JAR s názvem Bulháři, ale protože ho pobouřil pád české vlády uprostřed předsednictví.

Foto: Virginia Mayo, ČTK

Výtvarník David Černý během prezentace svého díla Entropa v Bruselu

Proč bude Entropa vystavena v Centru DOX, vysvětlil jeho ředitel Leoš Válka: „Entropě se dostalo obrovské publicity, aniž by toto dílo v České republice někdo viděl. Centrum DOX nechce předkládat návštěvníkům hotové názory a interpretace, ale poskytuje příležitost pro vytváření názorů vlastních.“

Sám Černý dodal, že objekty ve veřejném prostoru mají význam jen tehdy, když provokují k reakcím a právě ony reakce samotné dílo dotvářejí a odhalují pravou tvář těch, kteří na něj útočí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám