Hlavní obsah

Slovenští hip-hopeři rapují "shakespearovské" drama

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Prahy byla ve čtvrtek k vidění exhibice slovenských tanečníků a raperů, kteří přivezli do divadla Hybernia představení Príbeh ulice. Jde o první hip-hopový a R & B muzikál v Česku.

Článek

Muzikál lze považovat v záplavě stále stejných spotřebních produktů v českých hudebních divadlech za výjimku už teď, jednak kvůli stylu hudby, jednak kvůli tomu, že má být současný, drsný a proti všem pravidlům showbusinessu nemá happy end. "Končí to tragicky, je to netypický muzikál," řekl Novinkám režisér Nikita Slovák.

Bez celebrit

V hudebním dramatu nehrají žádné slovenské ani české mediální hvězdy. Režisér si postavil absolutně nový mladý tým z lidí, které dosud nikdo neznal.

Príbeh ulice představí chudého hip-hopera Nika. Vyrůstal po smrti své matky v dětském domově a jediné co umí a co ho skutečně baví, je hudba. Je nejlepší v battlech na celém sídlišti. Vyhrává všechny soutěže, rapuje po barech. Jeho snem je odjet na Jamajku a nahrát tam album. Na sídlišti je král. Při jednom z typických večerů po boku své party si ho všimne hudební producent Leo. Osloví ho a zdá se, že se dohodnou.

Niko ale potká svoji lásku z minulosti Miu. Po letech dostávají druhou šanci. Niko ji miluje a máme tu klasický, téměř "shakespearovský" konflikt. Ona patří do jiného světa, rodina vztahu brání. Chlapec se dává na cestu zločinu, aby získal peníze.

Na Slovensku má podle slov režiséra muzikál obrovský úspěch nejen na stálé scéně divadla Aréna, ale také ve velkých sportovních halách. Na choreografii se podílel Lil Phil Mungiele, který spolupracuje s americkými komerčními hvězdami typu Justin Timberlake nebo Britney Spears.

Reklama

Výběr článků

Načítám