Hlavní obsah

Japonec s mašinkami se v Brooklynu nakazil hip-hopem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý japonský hudebník Yellowtail sídlící v New Yorku má cit pro svůdné basy a zlomené beaty. Současně dokáže vytáhnout to nejzajímavější z nejrůznějších stylů od jazzu po trip-hop a mazaně to poskládat dohromady. Doplňte vynikající zpěváky a máte špičkovou (nejen) taneční party. Právě mu vyšlo CD Grand & Putnam.

Článek

Ve své uvolněné muzice splétá Yellowtail elektronickou taneční hudbu s jazzem i hip-hopem a starším soulem. Nadžánrovost je jeho silnou zbraní. Nemůže nudit už proto, že téměř každá jeho skladba přináší posun do částečně jiných hudebních vod, i když elektroniky se nikdy nevzdává.

Druhou polovinu kvality dodává jeho práci schopnost vybrat si pro své podklady naprosto neomylně nejvhodnější jazzové a soulové vokalisty, kteří odvádějí skvělou práci, přestože většinou nejsou slavní ( Monday Michiru, Jose James, Alison Crockett, Replife, Michelle Amador, Jeni Fujita a další). Mručivější soulový projev např. přesně sedí k ostřejší base a beatu v Changes, jemný dívčí hlásek s psychedelickým zamlžením zase odpovídá nádherně zpomalené Amycambe.

Brooklynský Japonec Yellowtail čerpá doslova ze všeho. Na svých stránkách má v kolonce „vlivy“ výstižně napsáno: „příliš mnoho, abych je vyjmenovával.“ 

Jeho experimenty mají zatím velmi dobrý ohlas. Magazín Nu-Soul označil Grand & Putnam za skvělý projekt pro každého, kdo chce slyšet různé žánry a výborné vokálisty na jednom albu. Yellowtailovu hudbu hraje i BBC Radio1, BrokenBeatRadio, Offtrack Radio, BeyondJazz a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám