Hlavní obsah

Čtvrtníček se soudí o Českou sodu

Právo, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z autorů televizního pořadu Česká soda Petr Čtvrtníček se soudí se společností Febio, která ho pro Českou televizi vyráběla. Předmětem sporu jsou autorské honoráře za vydání seriálu na DVD.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Duchovní otec České sody Fero Fenič obklopen maskami svých "obětí", tedy politiků z devadesátých let.

Článek

Podle Fera Feniče, ředitele Febia, se však autoři těchto honorářů vzdali už v době vzniku České sody: "Na každý díl se uzavírala zvlášť smlouva, kde nám poskytovali práva na jakékoliv užití." Bez nich by podle něj nemohl pořad běžet ani v televizi.

Na každý díl se uzavírala zvlášť smlouva, kde nám poskytovali práva na jakékoliv užití.
Fero Fenič

„Ta smlouva byla neplatně uzavřena a samozřejmě nezahrnovala právo vydat pořad na DVD. K němu je potřeba nový souhlas autorů,“ vznesl námitku Čtvrtníčkův právník František Vyskočil.

Žaloba byla podána už na konci loňského roku, jejím cílem je zastavit prodej nosičů a zpětné vyplacení honorářů. „Soud ji však v první instanci zamítl a teď se řeší odvolání,“ říká Fenič. „Doufal jsem, že už z toho vyrostl, ale myslím, že se chce Čtvrtníček hlavně mediálně zviditelnit.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám