Hlavní obsah

Detektivní odhalení Brooklynu od Jonathana Lethema

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prozaik Jonathan Lethem je u nás málo známý. Z jeho knih se k českému čtenáři zatím dostala pouze jedna – Sirotci z Brooklynu. Jedná se o variaci na klasický detektivní román, kde samotná zápletka není příliš zajímavá. Hrdina rozplétá síť tajemství a snaží se odhalit vraha. Lethem však zařazuje neobvyklé tvůrčí prvky, kterými stereotypy žánrového příběhu do jisté míry oživuje.

Foto: Archiv, Právo

Jonathan Lethem

Článek

Brooklyn, část města, kde je na denním pořádku násilí. Nelegální obchody tu jen kvetou, špína, pozérství, rasové potyčky. Kdo něco znamená, ten se bere vážně. Pouliční gangy se trumfují, který si počíná drsněji. A mezi nimi pobíhá Lionel Essrog, netypický hrdina současné americké literatury.

Netypický hrdina Lionel

Lionel představuje hříčku přírody, bystrost zkříženou s pomateností, otloukánka společnosti. Narodil se jako sirotek a dětství prožil v ústavu. Trpí Tourettovým syndromem, tedy kompulzivněobsesivní poruchou. Toto psychické postižení nenechává Lionelovu mysl na pokoji. Nutí ho poškubávat tělem, sahat lidem na ramena či vykřikovat vulgarity.

Každou činnost musí mít podloženou čísly, a proto neúnavně přepočítává předměty za oknem i hamburgery na talíři. Současně rozebírá všechna slova, která zaslechne, a skládá z nich nová. Na první pohled neškodný blázen. Málokdo však tuší, že od Touretta není daleko ke genialitě. Lionel má tisíckrát dokonalejší a ostřejší vnímání než ostatní. Dokáže si zapamatovat množství detailů, jež člověk běžně nevnímá.

Jednoho dne se v sirotčinci objeví skutečný král Brooklynu, Frank Manna. Dny Lionela a dalších tří chovanců se z nudného přežívání změní ve velké dobrodružství. Získají smysl – konečně někomu na těch outsiderech alespoň trochu záleží. Pracují pro Frankovu dopravní agenturu alias detektivní kancelář a šéfa obdivně uctívají, přestože tuší, že leckterá zakázka stojí mimo zákon. Nebo možná právě proto. Smrtelné zranění Franka Manny pak jejich život otočí vzhůru nohama.

Lionel se do role bezcenného vyděděnce vrátit nechce, a tak se pustí do hledání vraha. A čím déle na vlastní pěst pátrá, tím více se svému vzoru začíná podobat.

Podivínská ich-forma

Text knihy ozvláštňují Lionelovy řečnické tiky, zaznamenané kurzívou. Nesouvislé slogany a řetězce překroucených slov vykřikuje v nejabsurdnějších chvílích. Lethem píše převážně v ichformě z pohledu hrdiny, Lionel má tudíž dostatek prostoru svoje tiky komentovat. Popisuje, jak na projevy syndromu reaguje okolí, co je uklidňuje a naopak co vyvolává nejhorší záchvaty. Vysvětluje čtenáři původ jednotlivých slov, sousloví či asociací.

Tyto slovní hříčky pochopitelně nemohlo být jednoduché převést do češtiny, za což patří díky překladatelce Ivaně Štěpánkové.

Jonathan Lethem: Sirotci z Brooklynu Štrob, Širc & Slovák, 302 str., 299 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám