Hlavní obsah

Tři kandidáti na ředitele Státní opery Praha

Právo, ČTK, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do druhého kola výběrového řízení na generálního ředitele Státní opery Praha (SOP), vypsaného ministerstvem kultury ČR loni v září, postoupili dirigent Jiří Mikula, bývalá umělecká šéfka SOP Ingeborg Radok Žádná a režisér a ředitel Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem, Tomáš Šimerda.

Článek

Osmičlenná komise doporučila ministerstvu kultury vyzvat k účasti ve výběrovém řízení i další kandidáty. Druhé kolo se uskuteční v polovině dubna. Nový ředitel se má ujmout funkce od 1. 1. 2010 na dobu šesti let.

Zájem o post generálního ředitele SOP projevilo celkem dvanáct uchazečů. Přihlášky dvou z nich, jazzového hudebníka a organizátora Rudolfa Mazače a operního pěvce Jana Markvarta byly z důvodů formálního pochybení před zahájením výběrového řízení vyřazeny. Osobní prezentace svých koncepcí se ve čtvrtek 26. 2. na ministerstvu kultury zúčastnili režisér a první ředitel SOP Karel Drgáč, slovenský pěvec a ředitel opery v Košicích Peter Dvorský, režisér a scenárista Jaroslav Gillar, režiséři Jiří Nekvasil, Martin Otava, Michael Sturm a kostýmní výtvarník, scénograf a kameraman Jiří Růžička.

Členy výběrové komise jsou náměstek ministra kultury ČR František Mikeš, ředitel ministerského odboru umění a knihoven František Zborník, ministerská ekonomka Jana Přerovská, ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian, současný generální ředitel SOP Jaroslav Vocelka, ředitel agentury Dilia Jiří Srstka, teatrolog a předseda Jednoty hudebního divadla Josef Herman a divadelní kritička a publicistka Práva Radmila Hrdinová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám