Hlavní obsah

VIDEO: Obama předal Steviemu Wonderovi nejvyšší vyznamenání

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama předal v Bílém domě hudebníkovi Steviemu Wonderovi nejvyšší státní vyznamenání za populární hudbu, Gerswinovu cenu. Uvedl, že Wonder byl "soundtrackem jeho mládí" a pochybuje, že by si ho manželka vzala, kdyby nebyl jeho fanouškem.

Článek

Wonderova píseň Signed, Sealed, Delivered byla znělkou Obamovy volební kampaně a skladba You and I se zase stala jeho svatební melodií.

"Myslím, že by bylo fér říct, že kdybych nebyl fanoušek Stevieho Wondera, Michelle by se mnou možná nešla na schůzku a možná bychom se nevzali," žertoval prezident. "Fakt, že jsme se shodli na Steviem, byl základní součástí námluv."

Již dříve Barack Obama uvedl v rozhovoru pro americký magazín Rollingstone, že jestliže měl jednoho hudebního hrdinu, pak to musel být Stevie Wonder. Jeho manželka Michelle Obamová přiznala, že album Talking Book ze sedmdesátých let byla první deska, kterou si koupila. 

Cena pro výjimečné umělce, kteří přesahují styly 

Gerswinova cena je udělována knihovnou amerického kongresu. Má poctít umělce, jejichž tvorba přesahuje jednotlivé hudební styly, spojuje nejrůznější posluchače a podporuje vzájemné porozumění. 

Zpěvák, jehož skutečné jméno je Steveland Morris, si svou přezdívku Wonder (zázrak) vysloužil jako dítě, když se velmi brzy projevilo jeho neobyčejné nadání.  Jako dítě se Stevie sám naučil na piáno, harmoniku a další nástroje, přestože je slepý. Poprvé vystupoval v televizi už ve dvanácti letech.

Stevie Wonder patří k nejslavnějším americkým hudebníkům 20. století, prodal více než 150 miliónů desek po celém světě. K jeho největším hitům patří písně I Just Called To Say I Love You, Sir Duke, Superstition, Isn't She Lovely nebo As.

Reklama

Výběr článků

Načítám