Hlavní obsah

Cro-mags nabídnou spirituální hard core

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cro-mags, kteří vystoupí 2. března v pražském klubu Exit Chmelnice, patřili v osmdesátých letech k prvním představitelům newyorského hard coru, který spojoval punkovou zběsilost a údernost s metalovým zvukem zkreslených kytar. Cro-mags však nabízeli ještě něco, co se u většiny jiných kapel na scéně neobjevovalo - silnou spiritualitu odvozenou od rastafariánství a ovlivněnou krsnovstvím, což vedlo ke vzniku speciálního subžárnu označovaného jako krsna-core. O svém pojetí hovoří zpěvák skupiny John Joseph.

Článek

Jak se vám daří udržovat si energii?

Už 28 let jsem vegetarián , neberu drogy a starám se o sebe. Dělám triatlon a udržuju se ve formě pomocí boxu a kick boxu.. Neoznačuju se však za straight edge, dělám to jen proto, abych mohl vše odevzdat publiku. Viděl jsem kapely, jak říkaly, sorry, necítíme se dobře, večer jsme moc chlastaly, měly jsme party. Ale já říkám -žádné publikum se nesmí ochcat. Zaplatilo vlastní peníze za to, aby tě viděli , tak ty musíš odevzdat na pódiu sto procent, každou zadělanou kapku potu. Když to takhle neděláš  každý večer, tak šidíš lidí. Když hraješ a zpíváš a nejde to přímo od srdce, tak to nemá cenu, , publikum vycítí lež. Existuje hodně kapel, které se různě hýbou, skáčou, já je ale podezřívám , že to nejde ze srdce. Není tam žádné poselství .

Můžete přiblížit své poselství?

Naše poselství směřuje proti materialistickému životu, není politické, ale spirituální. Naše poselství o revoluci je evoluce, je to revoluce vědomí, ne revoluce, kdy vezmete pušky. Mluví o změně vědomí, kdy začneš přemýšlet o humanismu na celé planetě. Ty jsi Čech a já Američan, ale duchovně jsme stejní. Ať černí nebo bílí nebo Číňani , základem je bratrství, které nás drží pohromadě. Všichni pocházíme od jednoho Otce. Já věřím v Boha, a právě to vede k tomu, abych pokračoval. Je to můj názor, který nemusí sdílet každý, ale já s snažím žít svůj život jako Ras Tafari, to znamená princ míru, to je ten základní význam, ale když nastane čas na válku, tak budu přímo v první linii

Bojovat v první linii nezní moc mírumilovně.

Může ale na této planetě zavládnout mír, když se jen v Americe zabíjejí miliardy zvířat a milióny dětí v těle matek? A teď si vezmi ty miliardy a miliardy a miliardy zvířat, která jsou přivedena na jatka každý jednotlivý rok na téhle planetě? A ty bys chtěl mír? Vždyť vytváříš peklo pro zvířata , ničíš planetu se svými korporacemi, zabíjíš děti v děloze. Chtěl bys mír, protože jsi do Bílého domu dosadil Obamu?

Myslíš si, že ten něco změní?

To jsou všechno semena destrukce. V jednom verši zpívám: Svět se točí mimo naši kontrolu v kole se smrtí destrukcí a válkou. Takhle nemůže nastat mír a bude to horší a horší a horší, než se lidi proberou a zatočí s tím. Na každou akci je reakce , když zabíjíš, budeš zabit. Svámí Prabhupáda řekl, když zabíjíš zvířata a děti v děloze, tak mladí muži budou posláni na jatka a popraveni podobným způsobem. To je karma.

Proč jste se dal na muziku?

Měl jsem hrozné dětství- vyrůstal jsem po sirotčincích a pasťácích a hudba mi v nejhorších časech dětství  pomáhala. Hudbu jsem vnímal vždy velmi hluboce, bylo to jako volání, tak co jsem mohl dělat . To bylo první, kdo mě k tomu dostal a zbytek je historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám