Hlavní obsah

Bittová, Viklický, folklór a jazz

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovou hudbu z Moravy rozvinul v jazzovém duchu projekt Moravian Gems (Moravské klenoty), za kterým stojí nadžánrová zpěvačka a houslistka Iva Bittová a známí jazzmani Emil Viklický, George Mraz a Laco Tropp. Ve středu 25. února vystoupí ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Článek

„Jde skutečně o mimořádný zážitek i výjimečné setkání hudebních vizionářů,“ říká Paľo Maruščák z agentury dr. Horák, jež turné Moravian Gems organizuje, a dodává: „Nejde o interpretaci moravských lidových skladeb, ale o jejich rozvinutí a převyprávění osobitým hudebním jazykem.“

Iva Bittová se do jazzových vod pustila mimo jiné loni, kdy se svou sestrou Idou Kelarovou vystoupily na unikátní akci v pražské Lucerně. Nad čistě jazzovým repertoárem se obě hvězdy české alternativní scény setkaly poprvé. Záznam z vystoupení s mnoha hosty vyšel jako DVD Jazz na podzim 2008 u Indies Records.

Na zmíněném koncertě hrál také českoamerický kontrabasista George Mraz, který se podíli i na projektu Moravian Gems. Jinak má za sebou spolupráci s Dizzy Gillespiem, Oscarem Petersonem, Billem Evansem či Johnem Abercrombiem.

Dalšími renomovanými jazzmany, kteří tvoří Moravian Gems, jsou Emil Viklický a bubeník Laco Tropp, jehož rukopis nese nejedna nahrávka československého jazzu.

Vstupenky jsou k zakoupení v síti Ticketpro nebo na stránkách Jazz meets world (www.jmw.cz) a jejich cena se pohybuje od 270 do 480 Kč. Koncert začíná v 19:30.

Reklama

Výběr článků

Načítám