Hlavní obsah

Státní opeře Praha by chtěl šéfovat režisér Jiří Nekvasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní opeře Praha (SOP) by chtěl šéfovat režisér Jiří Nekvasil. Uvedl to o víkendu pro ČTK. Ministerstvo kultury vypsalo konkurz na místo generálního ředitele své příspěvkové organizace loni v září a uzávěrka žádostí byla do 31. ledna. Podle informací Práva se přihlásilo pět zájemců. Jejich jména zveřejní Ministerstvo kultury do konce týdne. Nový šéf SOP by se měl funkce ujmout 1. ledna 2010 a setrvat v ní šest let.

Článek

„Z toho, co jsem v opeře za 20 let udělal, je patrné, proč mne to zajímá. Myslím, že mám nějakou představu o tom, jak by divadlo mělo vypadat a v letech 1998 až 2002 jsem se jako umělecký šéf ve Státní opeře už realizoval,“ řekl Nekvasil ČTK.

Domnívá se, že místo mu může přinést zajímavý tvůrčí potenciál a možnosti. Nekvasil vedl v letech 2002 až 2006 také operu Národního divadla v Praze, poté byl odvolán. Je mimo jiné spoluautorem úspěšné opery Zítra se bude... o procesu s Miladou Horákovou (se skladatelem Alešem Březinou).

Současným ředitelem SOP je Jaroslav Vocelka, který má odejít letos v prosinci do důchodu. Operní dům vede od roku 2002, kdy jej na pět let jmenoval tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Smlouva mu byla prodloužena o další dva roky. Předtím zde působil jako správní ředitel.

Financování Státní opery Praha a její další existence byla během loňského roku předmětem mnoha spekulací i jednání. Pokus přesunout financování reprezentativní opery z příspěvkové organizace Ministerstva kultury pod správu Hl. m. Praha nevyšel. I nadále tak Ministerstvo kultury financuje v Praze dva operní domy - Národní divadlo a Státní operu Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám