Hlavní obsah

Předsedou Rady ČT je opět Baumruk, rozpočet ČT vyrovnaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedou Rady ČT byl na další dva roky zvolen v tajné volbě stávající předseda Jiří Baumruk. Volilo ho jedenáct členů ze třinácti. Baumruk byl jediným navrženým kandidátem. Rada ČT také schválila rozpočet České televize na rok 2009 jako vyrovnaný se shodným objemem rozpočtu nákladů a výnosů ve výši 7,318 miliardy korun.

Článek

Baumruk se stal členem rady už v roce 2005, v témže roce byl také zvolen místopředsedou rady. Před volbou ostatním členům řekl, že rada nebyla před dvěma lety, kdy byl zvolen poprvé, v nejjednodušší situaci.

Připomněl tak to, že těsně po jeho zvolení vypukla kauza kolem členství tehdejšího vrchního ředitele ČT Františka Lamberta v předlistopadových Lidových milicích. Lambert kvůli tomu tři a půl roku neodevzdal lustrační osvědčení a rada šéfa ČT Jiřího Janečka upozornila na porušení zákona. Lambert posléze z ČT odešel.

"Myslím, že se nám spoluprací podařilo i přes rozdílné názory projít touto Scyllou a Charybdou se ctí," uvedl Baumruk s odkazem na soutěsku z antických bájí hlídanou mořskými obludami. "Naplnilo se, že v radě je možné prezentovat své názory, i když s nimi nemusí být souhlas, že rada je orgánem demokratickým. Jsem přesvědčen, že je orgánem skutečně nezávislým, jak nezávislým být v této situaci může," podotkl.

Místopředsedou Jan Brandejs

Místopředsedou Rady ČT byl pak na dvouleté období zvolen její člen Jan Brandejs. Ze 13 hlasů pro něho v tajné volbě hlasovalo 7 členů rady. Dalšími kandidáty na místopředsedu byli Milan Uhde a Radek Mezuláník.

Brandejs ve své předvolební řeči řekl: „Dbal jsem a budu dbát, abychom v radě sjednocovali stanoviska, abychom měli dobrý vztah k zákonodárcům. Ale nade vše upřednostňuji zájem občanů.“

Ani letos přitom podle nového předsedy nebude mít Rada ČT situaci lehkou, neboť na jaře končí mandát pěti členům a v červenci i generálnímu řediteli Janečkovi.  "Práce bude dost a já se jí nebojím," dodal Baumruk.

Baumruk byl dlouholetým redaktorem ČT

Baumruk byl v minulosti spojen s Českou televizí jako její dlouhodobý zaměstnanec, neboť pracoval v redakci sportu v letech 1985 až 2000, nejprve jako komentátor, v posledních osmi letech svého působení jako šéfredaktor a člen vedení ČT.

Podle webových stránek Rady ČT mimo jiné komentoval osm stovek přímých přenosů a moderoval zhruba tisícovku studiových pořadů, jako komentátor pracoval na šesti olympijských hrách. V letech 2000 až 2007 působil jako komentátor TV stanice Eurosport a v letech 2003 až 2007 jako mluvčí Prahy 5.

Rada ČT je kontrolním orgánem veřejnoprávní České televize. K jejím hlavním pravomocem patří mimo jiné právo volit a odvolávat generálního ředitele ČT a schvalovat rozpočet ČT.

Rozpočet je vyrovnaný a ČT hrozí, že bude chtít náhrady za pokuty

Rada ČT také schválila rozpočet České televize na rok 2009 jako vyrovnaný se shodným objemem rozpočtu nákladů a výnosů ve výši 7,318 miliardy korun.

Pokud Česká televize vyhraje soudní spory proti milionovým pokutám od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za sponzorování reklamních znělek, bude se na RRTV domáhat náhrady ušlého zisku ve výši desítek milionů korun, vyplývá z vyjádření generálního ředitele veřejnoprávní televize Jiřího Janečka, které rovněž padlo na středečním zasedání Rady ČT.

Spor o možnost sponzorovat reklamní znělky přitom mezi RRTV a ČT a také Primou trvá již léta. V té souvislosti Česká televize od loňského podzimu sponzorování reklamních znělek zastavila. Nova tento způsob reklamy nepoužívá.

"Loni jsme přišli o deset miliónů (korun), letos to bude 30 až 35 miliónů. Pokud soud vyhrajeme, budeme požadovat náhradu. Uvidíme, jak soud dopadne," uvedl Janeček. Pokud by totiž soud pokuty zrušil, znamenalo by to, že sponzorování reklamních znělek zastavila ČT zbytečně, a přišla tak o desítky miliónů korun.

Spor o sponzorování reklamních znělek se znovu rozhořel minulý týden, kdy Česká televize dostala od RRTV 12 pokut v celkové výši 11,2 miliónu korun, v rozmezí od 200 000 do 2,5 miliónu Kč. Podle RRTV veřejnoprávní televize porušila zákon tím, že loni v květnu na programech ČT2 a ČT4 Sport odvysílala v premiéře a poté v reprízách označení sponzora reklamní znělky pěti firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám