Hlavní obsah

České předsednictví EU nabídne stovky kulturních akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 600 kulturních akcí v České republice a v dalších 90 zemích, kde má Česko své zastoupení, bude součástí českého předsednictví Evropské unie. Pořadatelé nabídnou výstavy, filmová i hudební představení a happeningy, připomenou mimo jiné 20. výročí pádu železné opony, které připadá na letošní rok. První akcí bude 7. ledna zahajovací galavečer v pražském Národním divadle. Ve scénáři Divadla bratří Formanů se objevují například Jiří Suchý či slavní tanečníci, bratři Bubeníčkové.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr kultury Václav Jehlička (vpravo) na tiskové konferenci

Článek

Na pondělní tiskové konferenci o doprovodném programu předsednictví informovali vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr kultury Václav Jehlička. V ČR se uskuteční stovka akcí, se 60 se počítá v Bruselu a dalších 450 bude v Evropě a dalších zemích.

Mezi desítkami připravených akcí jsou ty vzniklé speciálně u příležitosti českého předsednictví, ale i pravidelně se opakující festivaly a přehlídky, například Pražské jaro.

Pořadateli akcí jsou státní instituce, krajské úřady i různé soukromé subjekty. Ministerstvo kultury například k projektům určeným pro prezentaci v zahraničí vyhlásilo na loňský a letošní rok speciální grantové řízení, ve kterém rozdělilo přes deset miliónů korun. Ministerstvo zahraniční mělo na propagaci a kulturní projekty letos dvojnásobný rozpočet oproti běžnému roku, tedy 60 miliónů korun. Útvar místopředsedy vlády pak na akce, které organizuje sám, vyčlenil 22,5 miliónu korun.

Podle Vondry kulturní a společenské akce připomenou také páté výročí vstupu Česka do unie, motto českého předsednictví Evropa bez bariér i kreativitu a inovace, které má letos Evropa v záhlaví. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je Česko v EU sice relativním nováčkem, z pohledu evropské kultury je však důležitým centrem už od nepaměti. "Naše kulturní akce návštěvníky zavedou například do moravského Velehradu, kam z řecké Soluně přišli slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj," uvedl.

Výstavy připomenou Karla IV. nebo Jiřího z Poděbrad  

Dobové výstavy připomenou vládu českého krále Karla IV. nebo vládu zastánce a šiřitele mírové myšlenky evropské jednoty, krále Jiřího z Poděbrad, doplnil. Další projekt ukáže na provázanost evropské kultury v hudbě: bude se věnovat životu a dílu rakouského skladatele Gustava Mahlera. Prolínání české, německé a židovské kultury doloží výstava o jednom z nejuznávanějších spisovatelů 20. století, pražského rodáka Franze Kafky.

Očekávaným projektem je také výtvarné dílo, které pro Brusel připravuje sochař David Černý a které bude představovat jednotlivé země sedmadvacítky. V nejbližších dnech se bude instalovat, Vondra jeho podobu nechtěl komentovat.

Slavnostní ukončení českého předsednictví v EU doprovodí 27. června show na hlavním bruselském náměstí Grand Place. Kompletní kulturní kalendář předsednictví je na adrese www.eu2009.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám