Hlavní obsah

Kniha o Lennonovi obsahuje také jeho rukopisy a kresby

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen skupiny Beatles a pozdější sólista s mimořádným sociálním cítěním a touhou změnit svět, John Lennon, byl zastřelen před osmadvaceti lety v New Yorku. Násilná smrt v důsledku zjasnila jeho mírový obraz. Stal se ikonou a symbolem boje za rovnost a mír, je modlou těch, kterým hudba šedesátých let utkvěla v mysli jako rozhodující pro modernu.

Článek

Není divu, že o něm dodnes vycházejí knihy, jež se často předhánějí v tom, která přinese nejnovější a nejsenzačnější zprávu z jeho života. Hudební publicista James Henke ovšem mnohé předešel. Připravil publikaci, jež je nejenom průvodcem Lennonovou kariérou, ale také sbírkou kopií pozoruhodných suvenýrů a drobností.

Kniha Legenda Lennon: Barevný život Johna Lennona přináší málo známé i nejznámější snímky a spoustu reprodukcí rukopisů Lennonových textů, kreseb a dalších osobních dokumentů. Mnoho jich lze vyjmout a oddělit třeba do jiného archivu. Skvěle výtvarně zpracovaná kniha je proto chloubou nejenom mezi publikacemi o hudebníkovi, ale v knižním světě vůbec.

Lennonův příběh je napsaný čtivě a s patřičným odstupem. Vysvětluje mnohé jeho kontroverze, vsazuje je do kontextu, pohlíží na milníky jeho života, přitom nezapomíná na důležité detaily a pojmenovává ty nepodstatné. Kromě toho jej lze pokojně číst s vědomím, že při dobrém zacházení nebudou poničeny přiložené reprodukce.

John Lennon dostal v této knize publikaci, jakou si nesporně zasloužil. Pravděpodobně i takovou, jakou mohl vymyslet, dostal-li by šanci být na tomto světě déle. 

James Henke: Legenda Lennon: Barevný život Johna Lennona

Computer Press, 64 stran, 891 Kč

Reklama

Související články

Kouzlo Beatles vtažené do současnosti

Britská skupina Beatles, průkopnice rock'n'rollu, zanikla v roce 1970. Dva její členové, John Lennon a George Harrison, nejsou již mezi živými a kapela...

Beatles letí už i na známkách

Britská Královská pošta zaznamenala nečekaný úspěch. Sedmatřicet let po rozpadu nejslavnější popové skupiny všech dob vydala totiž sérii známek s motivem...

Výběr článků

Načítám