Hlavní obsah

Kouzlo Beatles vtažené do současnosti

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská skupina Beatles, průkopnice rock'n'rollu, zanikla v roce 1970. Dva její členové, John Lennon a George Harrison, nejsou již mezi živými a kapela neexistuje. Přesto tento týden vydala nové album. Jmenuje se LOVE a nabízí šestadvacet známých písniček. LOVE je kolekce, která si přízvisko "nová deska Beatles" zasluhuje.

Článek

Přestože se na ní neobjevují žádné neznámé nahrávky slavného kvarteta, má charakter úplně nového alba. Autorem neobvyklého projektu je producent kapely George Martin, chlapík, který s ní v šedesátých letech prožil dobré i zlé. Spolu se svým synem Gilesem dali nový kabát několika vybraným písničkám z různých etap existence Beatles.

Okouzlující hudba

Třeba říct, že odvedli skvělou práci. Jejich postup byl následující. Vybrané skladby rozložili na jednotlivé části, opatřili je moderním aranžérským základem, zachovali zvuk kapely tak, jak se vryl do celosvětové paměti, novými nástrojovými komponenty mu přidali moderní postřik, vše spojili a vznikl celek, o němž lze říct, že prezentuje tušený zvuk Beatles v roce 2006.

Martinové skladby původně přepracovali pro potřeby Cirque de Soleil, představení v divadle Mirage v Las Vegas. Jako znalci díla a ducha Beatles ovšem nevyrobili kabaretní čísla. Naopak skladby zdokonalili. Do původního zvuku použili celé party nových nástrojů či nové vokální linie. "Je to okouzlující hudba," říká Olivia Harrisonová, vdova po zesnulém Georgi Harrisonovi, která spolu s Yoko Ono, Paulem McCartneyem a Ringo Starrem stála u zrodu projektu. "Myslím si, že nejméně obvyklá je skutečnost, že všechny skladby lze rozebrat na jednotlivé části a každá z nich má v sobě nádech celku. Vytušíte ho."

Prolnuté citáty

Martinové nepodlehli zlým remixérským zvykům plejády současných tvůrců, kteří původní verze přeplácají novými zvuky či smyčkami a originál tak v podstatě znehodnocují za účelem vzniku podivných kakofonií. Otec a syn v sobě mají zakódovanou úctu k písničkám, jejich vklad je nesmírně citlivý a současně rozvíjející. Brali dokonce citáty jedné písně a pojili je s jinou. Nové aranže jsou přitažlivé.

Hlasy členů Beatles jsou slyšet i bez kapely, čímž opět připomenou svou nestárnoucí sílu a živost, na desce je k zaslechnutí delikátní zpěv ptáků, třepot křídel a v její prospěch funguje i ticho, které je místy také k zaslechnutí.

Zlaté hřeby? Výtečně zpracované je orchestrální aranžmá písničky I Am The Walrus, hudební poezií pro uši jsou smyčcové aranže v písničce While My Guitar Gently Weeps. Není potřeba být fanouškem Beatles, aby člověk přijal spanilost alba. Stačí trochu úcty k hudbě, k jejím pozitivním vibracím a rozhodujícím momentům historie.

Beatles: LOVE, EMI 2006, 78:51

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám