Hlavní obsah

Obraz Plačky od Karla Černého prodali za 1,6 miliónu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plačky od malíře Karla Černého z majetku amerického sběratele Petera Schwartze se v neděli na aukci v pražském hotelu Hilton vydražily za 1,6 miliónu korun. Konečná suma téměř dvojnásobně převýšila vyvolávací cenu stanovenou majitelem na 980 tisíc Kč.

Foto: Archiv, Právo

Plačky od malíře Karla Černého (výřez)

Článek

Američana k prodeji obrazu vedlo naštvání z toho, že mu ministerstvo kultury v Praze nepovolilo vyvézt zátiší od Emila Filly do USA, a tak se rozhodl, že nákupy české avantgardy skončí a co získal, to opětovně prodá. Nedělní dražbu pořádala Galerie Art Praha.

Žádný nový rekord tu nepadl, ale výsledky byly poměrně dobré, třeba obrazy Via Apia od Jana Zrzavého a Zima od Alfonse Muchy se prodaly po 2 miliónech korun.

V sobotu se v Praze uskutečnila také 9. aukce uměleckých děl darovaných českými výtvarníky a sběrateli na podporu vzdělávání studentů se zdravotním postižením. Pořádala ji Nadace Charty 77 pro Konto Bariéry.

Nejvyšší cenu měla abstraktní kompozice lounského malíře Zdeňka Sýkory nazvaná 11 linií, jež byla vydražena za 170 tisíc Kč. Zisk, který bude použit na charitu, byl 3,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám