Hlavní obsah

Další dražba sbírky Američana Petera Schwartze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli v hotelu Hilton čeká Prahu poslední velká umělecká aukce letošního roku, při níž bude dražena další část sbírky klasiků českého umění z majetku amerického sběratele Petera Schwartze.

Foto: Archiv, Právo

Plačky od malíře Karla Černého (výřez)

Článek

Schwartz budoval po několik let kolekci kubismu a surrealismu, ale protože mu české ministerstvo kultury nedovolilo některé obrazy zakoupené v Praze odvézt do USA, rozhodl se, že se sběratelstvím českého umění skončí, a svoje poklady nyní prodává zpět na aukci.

Schwartz si vážil nejvíc obrazu Plačky

Tentokrát čeká zájemce zejména obraz Plačky od malíře Karla Černého. Díla si Schwartz vážil natolik, že ve svém sídle ve Washingtonu měl pro malbu samostatný sál a bezpečnostní systém oddělený od ostatních obrazů. Dražba začíná na částce 980 tisíc Kč.

Ze Schwarzovy kolekce se bude dále prodávat i Špála, Filla a kvaš Františka Kupky. Galerie Art Praha, která aukci pořádá, připravila pro zájemce i další skvosty z tvorby klasiků moderního umění.

Mimo jiné je v nabídce mimořádná veduta Prahy od Václava Špály (vyvolávací cena 1 milión Kč), Via Apia od Jana Zrzavého (1,5 miliónu Kč), Zima od Alfonse Muchy (1 milión Kč) a Interiér s hodinami od Jakuba Schikanedera (1,3 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám