Hlavní obsah

Tajemství zrozená na zapadlé půdě odhaluje snímek režiséra Jiřího Bárty

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poklidný život panoval na staré zapadlé půdě v království odložených hraček. Čas se líně vlekl a všem bylo docela dobře. Pak se ale krásná panenka Pomněnka stala objektem zájmů krutého vládce Říše zla. Začal boj o její záchranu i o zachování starého dobrého světa.

Článek

To je stručný nástin celovečerního kombinovaného animovaného filmu Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, jímž se po letech vrátí na filmová plátna jeden z nejoriginálnějších českých filmařů Jiří Barta.

Tento vynikající tvůrce, jehož Krysař či Zaniklý svět rukavic patří ke klenotům světové tvorby, částečně odpověděl na otázku z titulu, když nedávno oslavil vlastní kulaté narozeniny (26. 11. 1948). Při té příležitosti představil poprvé přátelům a novinářům ukázky z filmu, který bude mít premiéru v březnu příštího roku.

Poprvé tvoří Barta pro děti

Po letech, kdy točil výhradně animované filmy pro dospělé diváky, objevil Barta na staré zaprášené půdě tajemný pohádkový svět a vytvořil poprvé ve své kariéře rodinný film pro děti, rodiče i prarodiče.

Příběh odložených hraček je stejně tak dobrodružný jako hravý a nápaditý. Originální výtvarné pojetí umocňuje klasická ruční animace loutek.

Odborníci, na letošním festivalu v Cannes, kde se prezentovala první ukázka filmu, se s velkým obdivem shodli na tom, že dnes už se taková animace nevidí a možná ji nikdo ani neumí.

Mezi filmaři se stal nejpopulárnější medvídek Mucha

Přesto je nyní film v péči postprodukčního studia UPP, kde špičkoví specialisté vytvářejí triky a efekty, které klasickou animaci doplní. Nicméně u příběhu ze staré zaprášené půdy se snaží tyto triky co nejvíc utajit a skrýt v zájmu toho, aby se zachovala patina půdního prostředí a nenarušil Bartův jedinečný rukopis.

Mezi filmaři se prý stal nejpopulárnější postavou filmu medvídek Mucha, kterého mluví Boris Hybner, dále uslyšíme Lucii Pernetovou, Ivana Trojana, Vladimíra Javorského, Barboru Hrzánovou, Naďu Konvalinkovou a Jiřího Lábuse, který vládci Říše zla propůjčil nejen hlas, ale i hlavu. Hudbu k filmu bude skládat Michal Pavlíček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám