Hlavní obsah

Koncert symfoniků k výročí narození Karla Svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tvorbu významných skladatelů připomene tento týden malý festival i několik koncertů, které v Praze chystají české symfonické orchestry. Koncert k výročí nedožitých 70. narozenin Karla Svobody pořádá ve čtvrtek 4. prosince Český národní symfonický orchestr (ČNSO), soukromé těleso, které bude řídit jeho šéfdirigent Libor Pešek.

Článek

Ve Smetanově síni Obecního domu zazní podle šéfa ČNSO Jana Hasenöhrla ukázky ze čtyř okruhů tvorby loni zesnulého skladatele. "Symfonicky provedeme populární a muzikálové skladby, 'směs' z muzikálu Drákula a filmovou tvorbu. Na konci se ve dvou písních z Noci na Karlštejně představí sopranistka Eva Urbanová," řekl Hasenöhrl. Diváci se mohou těšit i na melodie z pohádky Tři oříšky pro Popelku a Včelka Mája. V koncertním sále budou stupňovitě vystavěny zvýšené řady sedadel v zadní části sálu, který je jinak plochý.

Pražští symfonikové zahrají ve středu 3. prosince ve Smetanově síni Obecního domu. V jejich podání zazní dvě proslulé symfonie - Třetí symfonie zvaná Rýnská od Roberta Schumanna a Třetí symfonie Liturgická od Arthura Honeggera. Jejich provedení bude řídit finský dirigent Hannu Lintu, který s orchestrem FOK vystoupí poprvé.

Kühnův dětský sbor s filharmonií

Českou filharmonii bude ve čtvrtek a pátek ve Dvořákově síni Rudolfina řídit německý dirigent Christoph Eschenbach. Ve Třetí symfonii Gustava Mahlera se představí i altistka Lioba Braunová, ženský sbor Českého filharmonického sboru Brno a Kühnův dětský sbor.

Tvorba slavného ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského rozezní ve čtvrtek pražské Kongresové centrum. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zde přednese ukázky z oper Evžen Oněgin, Panna Orleánská, Piková dáma i baletů Louskáček a Labutí jezero. Jako sólisté zazpívají sopranistka Helena Kaupová, mezzosopranistka Jolana Fogašová a barytonista Aleš Jenis.

Dílu významných evropských skladatelů bude od pátku do neděle patřit Hudební fakulta AMU. Pořádá krátký festival Kabeláč Messiaen 2008, ke vzpomínce na 100 let od narození skladatelů Miloslava Kabeláče a Oliviera Messiaena.

Ve čtvrtek se bude navíc ve Francouzském institutu promítat dokumentární film Denise Truala Messiaen et les oiseaux (Messiaen a ptáci) z roku 1972, který zachycuje skladatelovu vášeň pro ptactvo i jeho jako skladatele a hluboce věřícího člověka. Projekce je součástí festivalu s názvem Třídení plus, který od pondělí v kapli sv. Vavřince a Galerii HAMU představuje tvorbu současných skladatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám