Hlavní obsah

Zpěvák německé kapely Reamonn Rea Garvey obdivuje Bono Voxe

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kapela Reamonn vydala už šest alb, z toho posledního je skladba Through The Eyes Of Child pojednávající o problémech a katastrofách tohoto světa. Zpěvák Rea Garvey v rozhovoru také přiznal, že obdivuje Bono Voxe z U2.

Foto: archiv, Právo

Německá skupina Reamonn vydala už šest alb. Rea Garvey je druhý zleva.

Článek

Existujete jedenáct let. Je těžké udržet se takovou dobu ve formě, která vám zaručuje pozornost evropského publika?

Záleží jen na tom, jakou děláme muziku. Není lehké psát a nahrávat dobré písně, ale je to naše práce. Pak nezbývá než doufat, že to bude lidi zajímat. Měli jsme posledních deset let celkem úspěch, takže nám to funguje. Ale to nikdy nemůžete zaručit ani ovlivnit.

Vaše nová skladba Through The Eyes Of Child pojednává o problémech a katastrofách tohoto světa. Jaký je její příběh?

Takovým tématům se nelze vyhnout. Dnes nejen že je každý součástí světových problémů, ale také by měl být součástí jejich řešení. Psát o tom je přirozené. Na tomto světě děláme spoustu chyb a tíhneme k tomu je ignorovat.

Když se to snažíte vysvětlit dítěti, nechápe to, nedává mu to smysl. A možná má pravdu, asi to nedává smysl a měli bychom jednat jinak. Ať už jde o finanční krizi, problémy životního prostředí nebo věci, které přijímáme, a neměli bychom. Měli bychom se vracet ke své podstatě.

Co se vám jeví jako nejzávažnější problém?

Už dlouho jsme příliš závislí na svých politicích místo toho, abychom spoléhali na sebe. Kolikrát ani neposloucháme informace, o kterých víme, že jsou pravdivé, a naopak. Víte, třeba generace našich rodičů dělala spoustu chyb z nevědomosti. Co ale oni nevěděli, to my už víme, a proto máme odpovědnost věci měnit.

Jinak budou naše děti žít ve světě, kde nemůžou na slunce, protože by hned onemocněly rakovinou, nebudou moci dýchat vzduch, protože se budou dusit, a podobně. Dostáváme se do bodu, kdy musíme udělat změny. Hodně lidí, dokonce i politiků, to naštěstí ví.

Vy pocházíte z Irska. Jak moc hudba vaší vlasti a vaše hudební kořeny ovlivňují zbytek kapely?

Vyrostl jsem tam. V Irsku jsem se naučil hrát na první nástroj, v dospívání jsem poslouchal tamější hudbu. Jsem Ir a mám rád irskou hudební scénu. Takže nás to ovlivňuje hodně.

Koncertujete v Irsku?

Tak jednou do roka, ale jezdíme tam moc rádi. Koncerty jsou naštěstí obvykle vyprodané a je tam úžasné publikum.

Vaše písně Supergirl, Stars nebo Josephine jsou hity. Jak hity vznikají?

To ví asi jen bůh. Kdybych to věděl, tak bych se jím stal. Na to není žádný recept. Musíte naslouchat sobě a hudbě. O něčem přemýšlíte, pak začnete psát, vložíte do toho své emoce a doufáte, že vznikne skvělá písnička. Z písníčky se může stát hit tehdy, pokud se trefíte do pocitů a myšlenek lidí.

Váš hlas je přirovnáván k hlasu Bona Voxe. Máte ho rád?

Miluju ho. Ale víc než cokoli jiného miluji jeho texty. Myslím, že je skvělý textař. Určitě je tím nejlepším ambasadorem irské hudby, je to světový muzikant. U2 nás velmi ovlivňují.

Miluju ho. Ale víc než cokoli jiného miluji jeho texty. Myslím, že je skvělý textař. Určitě je tím nejlepším ambasadorem irské hudby, je to světový muzikant. U2 nás velmi ovlivňují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám