Hlavní obsah

Festival krátkých filmů vyhrál snímek z Austrálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 12. do 16. listopadu 2008 probíhá v pražském kině Světozor již čtvrtý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaného organizátory MFF Karlovy Vary. V sobotu večer byli vyhlášeni držitelé ocenění.

Článek

Letošní mezinárodní soutěže se zúčastnilo osmnáct filmů z celého světa. Porota se rozhodla udělit hlavní cenu, dotovanou částkou 5 000 eur, snímku Pod povrchem (The Ground Beneath) australského režiséra Rene Hernandeze. Na příběhu dospívajícího chlapce, jeho pocitu strachu a ohrožení a cesty k objevení sebe sama porota, v níž za Českou republiku usedl režisér a producent David Ondříček a ředitel Radia 1 Saša Michailidis, ocenila příběh se silným emocionálním nábojem, ucelené filmové zpracování a slibný režijní styl.

Hernandez, původem tanečník a herec, již za své  předchozí krátké filmy získal řadu cen, včetně ocenění pro nejlepší australský krátký film.

Zvláštní uznání si z Prahy odnáší snímek Wrestling režiséra Grímura Hákonarsona z Islandu, příběh dvou zápasníků, pro něž se sport stává prostředkem k vyjádření vzájemných citů. Hákonarson je absolventem pražské FAMU z roku 2004. Jeho snímek Slávek the Shit byl oceněn na řadě přehlídek po celém světě a byl uveden i ve studentské sekci festivalu v Cannes 2005.

Další Zvláštní uznání získal snímek E Finita la Commedia režisérské dvojice Jean-Julien Collette, Oliver Tollet z Belgie. Černobílý film popisuje dialog otce se synem v zaparkovaném autě. S plynoucím časem přitvrzuje nejen jejich debata. Collette a Tollet se potkali při studiích v Bruselu, nyní připravují první celovečerní film.

Kromě poroty udělili svou cenu také diváci, kteří hlasováním rozhodli o tom, že vítězkou se stane snímek Katie Wolfové z Nového Zélandu To je ona (This Is Her), nápaditá tragikomedie o náhodném spojení mladé rodící ženy a dívenky, která jí za pár let zcela rozvrátí život.

Festivalové projekce pokračují v kině Světozor také v neděli, kdy mohou diváci vidět například zahajovací komponovaný program včetně komedie Já jsem Bob s Bobem Geldofem v hlavní roli, sekci Dětství věnovanou dětským letům šesti významných světových režisérů, nebo oblíbené První podání, v níž se představují krátké filmy dnes slavných tvůrců jako Jean-Luc Godard, George Lucas nebo Francois  Ozon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám