Hlavní obsah

Festival Stimul nabízí hudební lahůdky Cluster a KTL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Festival Stimul, snažící se mapovat aktuální trendy na hudební scéně, vyvrcholí příští týden koncertem postrockových Mogwai. Lahůdky, ale nabízí i tento týden. V pondělí vystoupí v divadle Archa noisový projekt KTL, v úterý pak bude scéna patřil legendě německého karutrocku 70. let Cluster.

Článek

Duo Cluster spolu s Can, Faust, Karftwerk a Tangerine Dream patřilo k nejvýraznějším představitelům německého karutrocku 70. let Nedosáhlo sice popularity posledně dvou jmenovaných, jejich tvorba ale patří k nejzajímavější a nejinspirativnější, což potvrzuje i fakt, že s členy kapely spolupracoval i klíčový představitel ambientu Brian Eno.

Před Cluster vystoupí norské duo Jazkamer

Právě jejich pojetí ovlivnilo i Enem produkované berlínské desky Davida Bowieho Low a Heroes. Cluster se dali dohromady už v roce 1971, po opadnutí popularity krautrocku v osmdesátých letech přerušili činnost. Znovu se dali dohromady na několik let v devadesátých letech a potřetí loni, kdy hráli na prestižní přehlídce soudobého výtvarného umění Dokumenta v Kasselu.

Před Cluster vystoupí norské duo Jazkamer s polským experimentátorem Robertem Piotrowiczem. Úterní večer otevře uskupení don@u.com složené ze špičkových slovenských a rakouských improvizátorů.

Pondělí patří hluku

Vrcholem pondělního večera bude vystoupení projektu KLT, ve kterém spojil své síly metalový kytarista Stephen O´Malley z doomových Khanate s Rakušanem Peterem Rehbergem, který se věnuje v PITA brutální elektronice. Duo má v poklidnějších pasážích blízko k dark ambientu, ale naživo se více projevuje běsnění podladěné kytary.

Sekundovat jim bude improvizačně-noise-jazzové uskupení Gastrula z Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám