Hlavní obsah

Tipy Milana Caise

Novinky, Jana Truksová, František Cinger, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bubeník Tata Bojs Milan Cais uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Vládnou na donchuáni výstavy a výstava Malované školní tabule.

Článek

Tipy Milana Caise

Čtu: Na čtení nějaké pěkné knížky jsem si už pěkně dlouho čas nenašel. Je to smutné, ale je to tak. Občas si před spaním přečtu pár kapitol Cesty do pravěku, aby se mi lépe usínalo. Jinak samozřejmě noviny a sem tam nějaký ten časopísek.

Poslouchám: Nové desky Trickyho, Martina Gorea, Davida Gahana, Radiohead, NIN a Air můžu pořád, pak taky hlas svého srdce a demáče kapel, které chtějí, abych jim něco pověděl k jejich hudbě.

Viděl jsem: Nedávno jsem viděl film Adaptace. A to byl výkon, že se mi podařilo od festivalu v Karlových Varech dostat do kina. Tam jsem mimochodem viděl film Good Bye Lenin!, který mě uchvátil. Jinak se chystám do Jízdárny na Sutnarovu retrospektivu už od začátku výstavy. Snad se mi podaří ji shlédnout, než skončí.

Internet: Internet využívám většinou jen emailově.

Moje stránky: Své stránky zatím nemám. Když mám něco aktuálního z výtvarné oblasti, tak poprosím Mardošu, aby to napsal do novinek na www.tatabojs.cz.

Patrick Girard: Vládnou nám donchuáni

Jména Billa Clintona nebo J. F. Kennedyho proslavily nejen prezidentské činy, ale i milostné avantýry. Autor se vydal i do francouzských dějin, kdy sleduje nejen F. Mitteranda, ale i generála de Gaulla. Neopomene Mao Ce-tunga či Nelsona Mandelu. Tučným soustem je další známý milovník, bývalý řecký předseda vlády Andreas Papandreu. Giradovy politické dějiny zdůrazňují odlišné hodnoty, než bývá zvykem, o to zajímavější jsou ale četbou.

Themis, z francouzštiny přeložil Pavel Starý, 192 stran

Malované školní tabule

Dejvická galerie Vincence Kramáře představuje unikátní sbírku školních barevných nástěnných tabulí z let 1890 - 1968. Je tu k vidění více než 300 druhů od různých umělců, mimo jiné i od slavných českých malířů jak byl Václav Brožík, Zdeněk Burian nebo František Ženíšek.

Obrazy se používaly jako názorné pomůcky především v hodinách přírodopisu, historie, fyziky, zeměpisu a vlastivědy. Celá výstava je prodejní, ceny za jednotlivé tabule se pohybují v rozmezí od pěti set do dvou tisíc korun. Pro sběratele kuriozit jde rozhodně o ojedinělou atrakci, která nadchne i milovníky umění, historie a všechny pamětníky školní výuky.

Dejvická galerie Vincence Kramáře, Praha, 5. září - 10. října, po až pá od 11 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám