Hlavní obsah

Skončí analogová ČT 2 z Cukráku a Kleti

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem půlnoci z úterý 30. září na středu 1. října skončí zemské analogové vysílání programu ČT 2 z hlavního středočeského vysílače Cukrák (kanál 53) a jihočeské Kleti (kanál 49), odkud berou televizní signál téměř všichni jihočeští diváci.

Článek

Ve stejný okamžik spustí na těchto kanálech Česká televize všechny své čtyři programy (ČT 1, ČT 2, ČT 4 a ČT 24) digitálně a od středy lze z uvedených kanálů digitálně poslouchat i sedm stanic Českého rozhlasu. Než ale digitální vysílání naběhne a ukáže se na obrazovce v podobě programu, může to trvat až několik hodin, zhruba do šesté hodiny ranní.

Příjem digitálního signálu České televize bude nadále možný jen prostřednictvím set top boxů, satelitního nebo kabelového vysílání. Diváci, kteří chytají televizní signál z uvedených vysílačů, byli již delší dobu na situaci upozorňováni piktogramem na obrazovce, informačními spoty, inzercí, letáky a také ve vysílání ČT.

Přesto však zřejmě datum vypnutí některého diváka zaskočí. „Na některé lidi nezabírá žádná informační kampaň. Jediná kampaň, které si všimnou, bude černá obrazovka,“ řekl o víkendu Právu člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Petr Štěpánek.

V jižních Čechách může na některých místech, např. u Lipna nad Vltavou nebo kolem Rožmberku, dojít ke krátkodobému výpadku analogového vysílání ČT 2, protože nebylo možno zajistit jiný zdroj signálu. Jak Právu řekl vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš, České Radiokumunikace o problému vědí a odstraní ho v nejbližší možné době.

Reklama

Výběr článků

Načítám