Hlavní obsah

Z pražského letiště je „největší galerie“ v zemi

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letiště Praha žije uměním. V úterý se proměnilo v „největší galerii“ v Česku. V budovách Terminálu 1 a 2, externích prostorách a pro necestující veřejnost nepřístupných zónách vystavuje skoro třicet českých umělců na 70 exponátů. První ročník Aeronále zahájil ministr kultury Václav Jehlička. Akce trvá do konce roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Umělecké objekty mají polidštit prostředí letiště.

Článek

„Koncept se vyvíjel rok a zastoupeny jsou různé generace. Díla jsem vybíral podle toho, zda odpovídala prostředí a byla technicistního charakteru,“ řekl kurátor výstavy Jiří Machalický, který se musel oproti klasické kamenné galerii potýkat s řadou překážek.

„Na letišti jsou různá technická omezení. Je nutné se přizpůsobit provozu. Není proto možné díla umísťovat kamkoli, kde by se nám to třeba líbilo. Prostor je velice komplikovaný, obrovský a různorodý a je těžké zvolit přesné měřítko jednotlivých objektů,“ dodal.

.: Výstava Aeronále 2008foto: Právo/Petr Horník

Díla vystavují kupř. Martin Mainer, Jan Kaláb, Lukáš Rittstein, Jan Stolín, Míla Preslová, Kateřina Štenclová nebo Roman Franta. Zastoupeny jsou sochy, rozměrné objekty, interaktivní instalace, street art, fotografie nebo kresby.

Humanoidi nebo světelné instalace

Dominantními prvky hlavní části expozice (Terminál 2) jsou obrovská světelná spirála s neony Pavla Korbičky nebo sousoší humanoidů Michala Trpáka, který je také iniciátorem celé akce.

„Když jsem se vracel ze Španělska, přemýšlel jsem nad diplomovou prací humanoidů. Chtěl jsem je zasadit do veřejného prostoru. Tak mě napadla konfrontace s prostorem letiště. Tehdy to sice nevyšlo, ale později to nabralo obrovské rozměry,“ prozradil.

V Česku je Aeronále 2008 první svého druhu, i když ve světě už podobné výstavy tradici mají. Podle organizátorů letištěm denně projde na 50 tisíc lidí. Za celou dobu by tak výstavu mohly podle odhadů vidět milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstava Effelových kreseb v Praze

Ve středu bude v pražské Galerii Millenium otevřena výstava francouzského karikaturisty Jeana Effela, který je u nás znám především díky filmu Stvoření světa...

Výběr článků

Načítám